Προμήνυμα δυναμικών μέτρων ήταν σημερινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν από κοινού οι πρόεδροι των εταιρειών μεταφορών με λεωφορεία σε όλες τις επαρχίες.

Σε κοινή δήλωση τους ανακοίνωσαν ότι αύριο στις οκτώ το πρωί θα κατέλθουν σε νέα δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το Συνεδριακό κέντρο όπου συνεδριάζει η Βουλή και ακολούθως θα διαδηλώσουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία όλων των πόλεων.

Μιλώντας εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής των λεωφορειούχων ο Χάρης Θεραπής, έκανε λόγο για εκκωφαντική σιωπή του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου και έθεσε σειρά ερωτημάτων.

Διερωτήθηκε γιατί υπέγραψε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών την νέα Σύμβαση για την επαρχία Λάρνακας με την κοινοπραξία Ισπανικών συμφερόντων, εσπευσμένα εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Ποια ήταν η ανάγκη ανέφερε ακόμα ο κ. Θεραπής, άμεσης υπογραφής μόλις κέρδισαν στο διοικητικό δικαστήριο και ενώ εκκρεμούν εφέσεις εναντίον της απόφασης.

«Γιατί δεν έγινε χρήση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007 ο οποίος διέπει τον Διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο σε έκτακτες συνθήκες η αναθέτουσα αρχή δύναται να προβεί σε απευθείας ανάθεση για χρονική περίοδο μέχρι δύο χρόνια;

Γιατί στη περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου και των Υπεραστικών λεωφορείων, οι οποίες δικαιώθηκαν στο Διοικητικό Δικαστήριο, το Υπουργείο ασκεί αφόρητες πιέσεις για την εφαρμογή για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και μάλιστα μόνο για έξι μέχρι 12 μήνες;

Γιατί στην περίπτωση της επαρχίας Πάφου και της εταιρείας ΟΣΥΠΑ, για ένα τυπογραφικό λάθος της τράπεζας κατά τη σύνταξη της εγγυητικής επιστολής, δεχθήκατε την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή και ανατρέψατε την ανάθεση στην εταιρεία ΟΣΥΠΑ;» διερωτήθηκε ακόμα ο κ. Θεραπής.

Απηύθυνε ακόμα ερώτημα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Γιώργο Προκοπίου, γιατί αφαιρέθηκε το θέμα από την ατζέντα της αυριανής συνεδρίας.

Μεθοδεύσεις για να αναλάνβει ένας πάροχος ολόκληρη την Κύπρο

O πρόεδρος της ΕΜΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Κυριάκου, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις από το κράτος να αναλάβει ένας μόνο πάροχος τις μεταφορές σε ολόκληρη την Κύπρο και σημείωσε ότι προηγήθηκε οργανωμένη προσπάθεια για να παρουσιαστούν οι λεωφορειούχοι ως εγκληματίες.

Το μεγαλύτερο έγκλημα στον χώρο των δημοσίων συγκοινωνιών χαρακτήρισε τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ στην Πάφο, Γιώργος Ιωαννίδης.

Το Υπουργείο Μεταφορών, έσπευσε να υπογράψει, εν μέσω πανδημίας, τη νέα Σύμβαση με την Ισπανική κοινοπραξία στην επαρχία Λάρνακας, κατήγγειλε ο Παντελής Παντελίδης, πρόεδρος της εταιρείας ΖΗΝΩΝ.

Σεβασμό των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, ζήτησε ο Δημήτρης Παντελή, πρόεδρος του της εταιρείας λεωφορείων ΟΣΕΑ Αμμοχώστου. Για μαγειρέματα και με συνταγές περισπούδαστων σεφ με σκοπό τον αποκλεισμό τους έκανε λόγο ο Ξενοφών Ανδρεώτης πρόεδρος των Υπεραστικών λεωφορείων.

Δημήτρης Στρατής