Ο ραδιοσταθμός βγήκε στον αέρα στις 30 Σεπτέμβρη 1991 με το όνομα Κανάλι 9,86 και όραμα να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λεμεσού. Από την αρχή ζητούμενο ήταν να κερδηθεί η ακροαματικότητα μέσα από την ποιότητα και την προσφορά. Ήταν ένα «στοίχημα» που φάνταζε ίσως ουτοπία, αλλά έγινε πραγματικότητα με την επιμονή μας και την αποδοχή του σταθμού από το κοινό της Λεμεσού.

Ιδρύεται από το Κανάλι 6 και το Round Table 6 το Ίδρυμα «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού», το οποίο έχει συγκεντρώσει έως σήμερα πάνω από 1.300.000 ευρώ για τη στήριξη παιδιών υπό τη σκέπη των κοινωνικών υπηρεσιών. Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κανάλι για το Ταμείο καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και υποτροφίες για σπουδές.

Πρωτοπόρο σε θέματα τεχνολογίας, το Κανάλι εγκαινίασε στις 25 Ιανουαρίου 1999 τη μετάδοση του προγράμματός του μέσω Διαδικτύου, με στόχο να το ακούν οι ξενιτεμένοι Λεμεσιανοί. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος ραδιοσταθμός της Λεμεσού που έθεσε σε λειτουργία το σύστημα ραδιοπληροφόρησης RDS, ένα ψηφιακό σύστημα με πληροφορίες που εκπέμπονται παράλληλα με το ραδιοφωνικό σήμα. 

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, προς το τέλος του φθινοπώρου του 2001, το Κανάλι μετακόμισε στις νέες εγκαταστάσεις του, στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Ειρήνης, το οποίο αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως.

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης χορήγησε στο Κανάλι τη μοναδική τότε ελεύθερη παγκύπρια άδεια μετάδοσης.

Το 2002 είναι χρονιά μεγάλων γεγονότων για το Κανάλι, καθώς ολοκληρώνεται η μετάβασή του σε παγκύπριο ραδιοσταθμό. Από το φθινόπωρο του 2002 ο σταθμός εκπέμπει παγκύπρια με νέο όνομα – ΚΑΝΑΛΙ Έξι –  στις συχνότητες 106 | 98.6 | 106.9 | 107 FM. Σήμερα διαθέτει 11 σημεία εκπομπής, καλύπτοντας ολόκληρη την Κύπρο, ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα, με εξαιρετική ποιότητα σήματος.

Το Κανάλι παρουσιάζει για πρώτη φορά το «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι» στο Πάρκο Γλυπτικής Φίλιππου Γιαπάνη «Μικρή Σαλαμίνα», σε επιμέλεια του αείμνηστου Κωστή Κολώτα.

Η εκδήλωση με την ξεχωριστή ποιητική και μελωδική ατμόσφαιρα που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό, πραγματοποιείται έκτοτε κάθε καλοκαίρι, στην πανσέληνο του Αυγούστου.

Η ετήσια γιορτή του Καναλιού για τα γενέθλιά του παίρνει τη μορφή φεστιβάλ.

Μια τριήμερη γιορτή, ανοιχτή σε όλους, στήνεται έκτοτε κάθε Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, με καλεσμένους αγαπημένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Κύπρο και την Ελλάδα. Στο τριήμερο έχει ενταχθεί και το Ροκ Φεστιβάλ Λεμεσού.

Υπηρετώντας με συνέπεια τη γενική φιλοσοφία και τον ιδρυτικό σκοπό του, το ΚΑΝΑΛΙ Έξι δραστηριοποιείται ενεργά όλα αυτά τα χρόνια στα κοινά του τόπου με δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το ομώνυμο Ίδρυμα «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» δημιουργήθηκε το 1993 από το Κανάλι 6 και το Round Table 6 και έχει συγκεντρώσει έως σήμερα πάνω από 1.600.000 ευρώ για τη στήριξη παιδιών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Πρόνοιας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σταθμός για το Ταμείο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν στόχο να καλύψουν εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών όλων των ηλικιών ώστε να ξεπεράσουν πιθανές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ δίνονται και υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές.

Για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος διοργανώνουμε κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το Ξύρισμα του μουστακιού επώνυμων πολιτών σε μια μεγάλη εκδήλωση στον Χαρουπόμυλο Λανίτη.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και το φιλανθρωπικό δείπνο (Gala Dinner) στο ξενοδοχείο Four Seasons, το οποίο και είναι χορηγός της εκδήλωσης.

Στις εκδηλώσεις ενίσχυσης εντάσσεται και το ρεμπέτικο γλέντι, το οποίο πραγματοποιείται παραδοσιακά το μεσημέρι του πρώτου Σαββάτου του Καρναβαλιού, με σερβιτόρους επώνυμους πολίτες, όπως δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς.

Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, εδώ και 29 χρόνια, το Κανάλι 6 διοργανώνει την εκδήλωση «Για τα παιδιά που ξεχνά ο Αη-Βασίλης». Οι ακροατές φροντίζουν να γεμίσουν με δώρα ένα μεγάλο λεωφορείο της ΕΜΕΛ και στη συνέχεια τα δώρα μοιράζονται σε παιδιά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Ο σταθμός ενθαρρύνει και στηρίζει πολύπλευρα την πολιτιστική-καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου. Είναι μόνιμος χορηγός επικοινωνίας της ΕΘΑΛ και του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, στηρίζει επίσης το Θέατρο Ριάλτο και όλες τις θεατρικές ομάδες, όπως και δεκάδες πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους σε όλη την Κύπρο, προβάλλοντας δωρεάν το έργο τους.

Στο πεδίο της εκδοτικής δραστηριότητας, το Κανάλι 6 έχει εκδώσει βιβλία και λευκώματα για την ιστορία του τόπου, με σημαντικότερο το βιβλίο «Η Λεμεσός κατά τον 19ο αιώνα», σε επιμέλεια Τίτου Κολώτα.

Επίσης, ο σταθμός κυκλοφόρησε το 1996, για πρώτη φορά στη Λεμεσό, ψηφιακό δίσκο με τραγούδια 16 Λεμεσιανών συνθετών. Στον δίσκο αυτό υπάρχουν και δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια του αείμνηστου Μάριου Τόκα.

Χρόνο με το χρόνο το Κανάλι διευρύνει το φάσμα των πολιτιστικών του δράσεων, εντάσσοντας νέες, όπως ο ετήσιος Παγκύπριος Φωτογραφικός Διαγωνισμός τον οποίο συνδιοργανώνει με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Λεμεσού) από το 2013.

Το Κανάλι δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη λαϊκή γιορτή του Λεμεσιανού Καρναβαλιού. Πολύπλευρη και πολύχρωμη η παρουσία του, με το μεσημεριανό γλέντι που πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του Καρναβαλιού, με μουσική και τσίκνισμα την Τσικνοπέμπτη στην αυλή, με τα δημοφιλή «Μυλλωμένα» – παράσταση με κείμενα, ποιήματα και τραγούδια στο πνεύμα του καρναβαλιού, τον καθιερωμένο καρναβαλίστικο χορό τη δεύτερη Παρασκευή του Καρναβαλιού και βέβαια τη συμμετοχή με δική του ομάδα στη Μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση.

Οι τριήμερες μουσικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του σταθμού, κάθε Σεπτέμβρη στην πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, έχουν γίνει πλέον θεσμός για την πόλη. Στη σκηνή ανεβαίνουν την 1η μέρα δημοφιλείς καλλιτέχνες του σύγχρονου ελληνικού μουσικού στερεώματος. Η 2η μέρα είναι αφιερωμένη στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι με αντιπροσωπευτικά σχήματα, ενώ η 3η μέρα είναι γεμάτη με ροκ ακούσματα από καινούριες αλλά και παλιότερες μπάντες.

Μεγάλη απήχηση γνωρίζει και το ατμοσφαιρικό «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι», εκδήλωση που διοργανώνει ο σταθμός στην πανσέληνο του Αυγούστου, στο Πάρκο Γλυπτικής «Μικρή Σαλαμίνα» στη Φασούλα. Μουσική, ποίηση και θέατρο δένουν αρμονικά κάτω από το φεγγάρι και προσφέρουν μια μαγευτική βραδιά στο κοινό.

 

Σε όλη τη διαδρομή των 32 χρόνων του, το Κανάλι πρωτοστάτησε σε διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Λεμεσού, με πιο χαρακτηριστικές τη δημιουργία δημόσιου Πανεπιστημίου στη Λεμεσό που έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, την αναβίωση του ιστορικού κέντρου, την κατασκευή της Ακτής Ολυμπίων και τη δημιουργία του Πάρκου Γλυπτικής στην προκυμαία.

Τη σταθερή παρουσία του σταθμού στη ζωή της Λεμεσού και του τόπου γενικότερα συμπληρώνουν συναυλίες, διαλέξεις και παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών στη φιλόξενη αυλή μας, καθώς και η δωρεάν προβολή εκδηλώσεων και δράσεων κοινωφελών οργανισμών και ιδρυμάτων. Παράλληλα, δύο φορές τον χρόνο γίνεται αιμοδοσία στους χώρους του σταθμού, στην οποία σπεύδουν πολλοί εθελοντές αιμοδότες, κυρίως νέοι.

Από την ίδρυσή μας έχουμε ιδιαίτερη έγνοια για το περιβάλλον. Ήδη από το 1992 ο ραδιοσταθμός έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και συνεχίζει με καθημερινές παρεμβάσεις για θέματα περιβάλλοντος μέσω των ενημερωτικών εκπομπών του και της βραβευμένης εκπομπής «Περιβάλλον για όλους».

Στις πιο πρόσφατες δράσεις εντάσσεται η εκστρατεία «Ένα δέντρο τον χρόνο κάθε πολίτης» που «τρέχει» από τον Αύγουστο του 2019 με πρωτοβουλία του Καναλιού και του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Στόχος είναι να φυτευτούν στον τόπο μας όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα.

Ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες δράσεις και εκδηλώσεις μας στα Νέα/Εκδηλώσεις Σταθμού