Έχει ολοκληρωθεί και τίθεται σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την επίσπευση της καταβολής της θεσμοθετημένης σύνταξης, ανακοίνωσε σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε όλοι οι εργαζόμενοι που υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα λαμβάνουν σύνταξη εντός ενός μηνός από την συμπλήρωση του ορίου της συντάξιμης ηλικίας.

Από την επιτάχυνση των διαδικασιών θα επωφεληθούν εκατοντάδες συνταξιούχοι εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτίμησε ο Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι θα επωφελούνται περίπου 10 χιλιάδες συνταξιούχοι ετησίως.

Στόχος όπως εξήγησε, είναι κανένας πολίτης να μην μένει χωρίς εισόδημα κατά την συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας υποβλήθηκαν:

– 10257 αιτήσεις για θεσμοθετημένη σύνταξη το 2021

– 11425 για το 2022

– Και για το 2023 μέχρι σήμερα 7861 αιτήσεις.

Κατά την προηγούμενη χρονιά ο μέσος όρος του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης κυμάνθηκε μεταξύ 5 με 6 μηνών, όπως εξήγησε ο αρμόδιος Υπουργός. Η αλλαγή που έγινε, όπως είπε, ήταν η αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων, για αξιοποίηση της υφιστάμενης και διαθέσιμης πληροφόρησης για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων.

Μετά την αναλυτική εξέταση των αιτήσεων, η όποια απόκλιση σε περίπτωση που προκύψει από την αξιολόγηση των στοιχείων, θα συμπληρώνεται αναδρομικά τους αμέσως επόμενους μήνες, μετά την συνταξιοδότηση.

Παρουσιάζοντας το έργο του Υπουργείου στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και τον σχεδιασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κύριος Παναγιώτου ανέφερε ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό.

Πρόσθεσε ότι, με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, θα ετοιμαστεί η κυβερνητική πρόταση που θα προβλέπει και τη δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης στα 63 χρόνια για εργαζόμενους με αρκετά χρόνια εισφορών, χωρίς το πέναλτι του 12%.