Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχος μάλιστα του ισλαμιστικού κινήματος  ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι προετοιμάζεται τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Tolo μετέδωσε ότι επίκειται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, αναμένεται να έχει τον τελικό λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρχει και ένας πρόεδρος, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters.

Κρίσιμο για την οικονομία του Αφγανιστάν είναι το αν οι διεθνείς δωρητές και οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νέα κυβέρνηση νόμιμη, με αναλυτές να αναμένουν τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία .

Στο μεταξύ όπως προκύπτει από έγγραφο που διέρρευσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από τις 22 Ιουλίου ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα οδηγούσε σε «ταχεία προώθηση των Ταλιμπάν».

Η προειδοποίηση είχε γίνει από αξιωματούχους του ίδιου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το έγγραφο σημείωνε ότι υπήρχε κίνδυνος «να πέσουν» στους Ταλιμπάν πόλεις του Αφγανιστάν μετά από την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ δεν ενεργοποιήθηκε παρά τρεις εβδομάδες αργότερα.

Εκπρόσωπος του  Foreign Office δήλωσε ότι το έγγραφο δεν είναι παρά μία μηνιαία εσωτερική αναφορά που δεν βασίζεται σε πληροφορίες ασφαλείας.

Πρόσθεσε πως είναι «λάθος και παραπλανητικό» να υποστηρίξει κανείς ότι αυτό το εσωτερικό έγγραφο αντίκειται στην αποτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν από τη βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές και διαδρομές για να συνεχίσουν να βοηθούν τους Αμερικανούς και όσους έχουν μόνιμη άδεια διαμονής να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ σε συνέντευξη Τύπου η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να έχει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τέτοιες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς και αυτά των συμμάχων των ΗΠΑ.

Παράλληλα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να δημιουργήσει χωρητικότητα για να φιλοξενήσει έως και 50.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε στρατιωτικές βάσεις.