Η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί από τις 22 Ιουλίου ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα οδηγούσε σε «ταχεία προώθηση των Ταλιμπάν».

Η προειδοποίηση είχε γίνει από αξιωματούχους του ίδιου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως προκύπτει από έγγραφο που διέρρευσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο σημείωνε ότι υπήρχε κίνδυνος «να πέσουν» στους Ταλιμπάν πόλεις του Αφγανιστάν μετά από την απόσυρση των ξένων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ δεν ενεργοποιήθηκε παρά τρεις εβδομάδες αργότερα.

Καταθέτοντας το απόγευμα της Τετάρτης στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι η κεντρική υπόθεση εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα εμφάνιζε επιδείνωση αφού έφευγαν οι ξένες δυνάμεις, καθώς επίσης ότι ήταν «απίθανο» η Καμπούλ να πέσει στον έλεγχο των Ταλιμπάν εντός του έτους.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Συντηρητικός Βουλευτής Τομ Τάγκεντχατ ανέγνωσε στον κ. Ράαμπ αποσπάσματα του απορρήτου εγγράφου του Foreign Office, το έκανε λόγο πέρα από «πτώση πόλεων» και για «κατάρρευση των δυνάμεων ασφαλείας».

Εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι το έγγραφο δεν είναι παρά μία μηνιαία εσωτερική αναφορά που δεν βασίζεται σε πληροφορίες ασφαλείας. Πρόσθεσε πως είναι «λάθος και παραπλανητικό» να υποστηρίξει κανείς ότι αυτό το εσωτερικό έγγραφο αντίκειται στην αποτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν από τη βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης.