Μόλις 31 ετών είναι η νεαρότερη ασθενής με κορωνοϊό, η οποία νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 50 ασθενείς με κορωνοϊό, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Η νεαρότερη σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και ο γηραιότερος 89, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο είναι τα 60 έτη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «από τους 50 ασθενείς, μόνο οι οκτώ είναι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19. Το ποσοστό των νοσηλευομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί ανέρχεται γύρω στο 84%».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 12 ασθενείς, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται 139 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους».

Σε άλλη ερώτηση, η κ. Χατζηγιάννη απάντησε πως «η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική που προσβάλλει νεαρά άτομα, με αποτέλεσμα να προκαλείται αιφνίδια και ραγδαία επιδείνωση, με τους ασθενείς να οδηγούνται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και πολύ συχνά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Αρχικά, είπε, «ο ασθενής μπορεί να εισέρχεται στο Νοσοκομείο με ήπια συμπτωματολογία, με χαμηλές ανάγκες σε οξυγόνο και στην πορεία, από την 5η μέχρι την 7η ημέρα, να παρουσιάζει αιφνίδια οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια».

Εξήγησε πως «η σοβαρή πνευμονία προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρήζουν διασωλήνωσης και από τη ΜΑΦ ουκ ολίγες φορές να καταλήγουν στη ΜΕΘ, γεγονός που είναι πολύ δυσάρεστο για τους γιατρούς».

Σύμφωνα με την ίδια, «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παλεύει εναντίον της Covid-19, αρχικά σε ήπιες καταστάσεις, χορηγώντας οξυγόνο με ρινικό καθετήρα με λίγα λίτρα, ενώ στα επόμενα στάδια της ασθένειας τοποθετούνται μάσκες Venturi, δηλαδή συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής πυκνότητας».

Ακολούθως, σημείωσε, «προχωρούμε στον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (MEMA), ενώ σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του ασθενούς δεν βελτιώνεται, οδηγούμαστε στη διασωλήνωση του».

Η κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ακόμα ότι «προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το μόνο όπλο που απομένει είναι ο εμβολιασμός αλλά την ίδια ώρα όσοι εμβολιάζονται δεν πρέπει να ξεχνούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκα και τήρηση αποστάσεων».

«Το εμβόλιο κατά της Covid -19 αυξάνει το επίπεδο προστασίας και προστατεύει από την σοβαρή νόσηση, ωστόσο, επειδή η ανοσία μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας» κατέληξε.