Η Αυστραλία πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να ζει με την COVID-19 όταν επιτευχθούν οι στόχοι για υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, παρά τις ανησυχίες σε κάποιες πολιτείες για τον αντίκτυπο μιας έξαρσης των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ.

Ενώ περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας βρίσκονται σε λοκντάουν εβδομάδων για να αναχαιτιστεί η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ο Μόρισον σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει και να αρχίσει να μειώνει τους περιορισμούς όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται.

Τα λοκντάουν «δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα. Αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να ζούμε σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα.

«Αν όχι στα (ποσοστά εμβολιασμού) 70% και 80%, τότε πότε; Τότε πότε; Πρέπει να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμαστούμε να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμάσουμε την χώρα να κάνει την κίνηση αυτή», σημείωσε.

Ο Μόρισον έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ πολιτειών που θέλουν να συνεχίσουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αναχαίτιση του ιού και την μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, την Νέα Νότια Ουαλία, η οποία επιδιώκει μια έξοδο από τα λοκντάουν μέσω των εμβολιασμών έπειτα από ένα μεγάλο ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την χαλάρωση των περιορισμών μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας που είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, βάσει του οποίου θεωρείται «απίθανο» να απαιτηθούν αυστηρά λοκντάουν.

Όταν η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 80% μόνον «πάρα πολύ στοχευμένα λοκντάουν» θα χρειάζονται και οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται μεταξύ των πολιτειών.

Οι πολιτείες Δυτική Αυστραλία και Κουίνσλαντ, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τον νέο κορωνοϊό, έχουν επισημάνει ότι μπορεί να διατηρήσουν κι άλλο κάποιους περιορισμούς ακόμη και όταν επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Το εθνικό σχέδιο, λένε, το οποίο συμφωνήθηκε πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στη Νέα Νότια Ουαλία, στηρίχθηκε στην ύπαρξη μόνο μικρών ξεσπασμάτων στην κοινότητα.

Σήμερα η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο κατέγραψε 818 κρούσματα, τα περισσότερα στο Σίδνεϊ, αριθμός που δείχνει μια μικρή μείωση από το ρεκόρ των 830 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα.

Η Πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν ζήτησε από τον κόσμο να εστιάσει περισσότερο το ενδιαφέρον του στην εκστρατεία εμβολιασμού και λιγότερο στα κρούσματα.

«Μόλις φτάσει στο 80% (του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί) με τις δύο δόσεις, κάθε πολιτεία θα πρέπει να ζει με την COVID. Δεν μπορείτε να κρατήσετε έξω την Δέλτα για πάντα», σημείωσε.