Νέα διαδικασία εισαγωγής ταχείας ανάλυσης για τον κορωνοϊό θα εφαρμοστεί στα αεροδρόμια τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο επιθεώρησης των κτιριακών έργων τα οποία αφορούν την αναβάθμιση των δικαστηρίων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ο κ. Καρούσος είπε ότι «τις επόμενες ημέρες προχωρούμε και σε νέα διαδικασία ούτως ώστε να έχουμε αναλύσεις οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα σε σύντομο χρόνο, σε μιάμιση ώρα, κι εκεί δεν θα χρειάζεται ούτε καν να περιμένει κάποιος σε καραντίνα για μία ημέρα μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα».

Διευκρίνισε ότι «θα γίνεται για όλους όσοι πρέπει να κάνουν το τεστ με την άφιξη στην Κύπρο, όπως το κάνουν και σήμερα». Απλά σήμερα, εξήγησε, από χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β, πρέπει να μεταβαίνουν σε κάποιο ξενοδοχείο για μια ημέρα σε καραντίνα, μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Αυτό που θα αλλάξει, σημείωσε, είναι ότι θα περιμένουν στο αεροδρόμιο μέχρι να υπάρχει το αποτέλεσμα.

«Από κάποιες χώρες, όπου τεκμηριωμένα οι αρχές της χώρας δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους αυτές τις αναλύσεις, αν το Υπουργείο Υγείας το δικό μας τεκμηριώσει αυτό το γεγονός, τότε θα δίνουμε την ευκαιρία σε αυτούς που θα ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες στην Κύπρο, να κάνουν τη συγκεκριμένη ανάλυση  με την άφιξή τους στην Κύπρο. Αυτό θα επιλύσει αρκετά προβλήματα, χωρίς να μειώνει το θέμα ασφάλειας και υγείας που έχει σχέση με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα εισαγόμενα κρούσματα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες κι αν αυτό θα αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό, ο κ. Καρούσος απάντησε αρνητικά.
«Δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό, αντιθέτως, όλα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλή και αποτελεσματική δουλειά στο θέμα του να προετοιμαστούμε για το άνοιγμα των αεροδρομίων», είπε.

Διευκρίνισε ότι, για τις χώρες που δεν ανήκουν στην κατηγορία Α και Β από όπου προέρχονται όλα τα κρούσματα, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. «Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ανάλυση για τον κορωνοϊό αν δεν είσαι Κύπριος πολίτης. Αν είσαι Κύπριος πολίτης, έχεις το δικαίωμα να κάνεις αυτή την ανάλυση με την άφιξη στην Κύπρο κι είναι με αυτό τον τρόπο  που ελέγχουμε ή μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου», ανέφερε.

Τόνισε ότι, από χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β, ο επισκέπτης πρέπει να μένει 14 ημέρες σε αυτοπεριορισμό.
«Επομένως, υπάρχει καραντίνα και δουλεύουν όλα όσα έχουμε ετοιμάσει με τα πρωτόκολλά μας. Το θέμα είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό άνοιγμα των αεροδρομίων, παραγωγικό για την οικονομία, χωρίς να επηρεάσουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, οι οποίες έχουν καταθέσει ένα σχέδιο δράσης των αεροδρομίων.
«Μάλιστα, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει ζητήσει τηλεδιάσκεψη με την Κύπρο, με Υπουργούς που έχουν σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και με άλλους Υπουργούς της ΕΕ, ακριβώς γιατί θεωρούν πως εμείς είμαστε από τους πρώτους, οι οποίοι έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο υλοποιούμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ