Ο Γουέιν Χάλιγουελ είναι διαχρονικά ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Κύπρου στα βελάκια, ενώ αυτή την στιγμή είναι το νούμερο 18 της παγκόσμιας ομοσπονδίας (WDO) στο συγκεκριμένο σπορ. Ο Χάλιγουελ μπορεί να μην είναι επαγγελματίας παίκτης, όμως κουβαλά πολλές και σημαντικές εμπειρίες από τα βελάκια.

Το Κανάλι 6 εντόπισε τον Γουέιν, ο οποίος με μεγάλη χαρά μας μίλησε για τη μέχρι τώρα πορεία του. Αναφέρθηκε ακόμη για το διαδικτυακό τουρνουά που συμμετέχει τον τελευταίο καιρό αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας στα βελάκια.

Πότε άρχισες να παίζεις βελάκια;

Γουέιν Χάλιγουελ: Άρχισα να παίζω όταν ήμουν 18 χρονών το 1977. Χρησιμοποιούσα τον τρόπο παιχνιδιού του θρυλικού John Lowe. Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιώ ακόμη αυτή την τεχνική, όμως με την πάροδο του χρόνου μείωσα το βάρος στα βελάκια από 25 γραμμάρια στα 23, ενώ τώρα χρησιμοποιώ βελάκια που ζυγίζουν 21 γραμμάρια.

Τι είναι τα βελάκια για σένα;

Γουέιν Χάλιγουελ: Είναι ένα πολύ φιλικό και κοινωνικό παιχνίδι για τον καθένα, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγωνιστεί ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή οικονομικής κατάστασης. Το σπορ αυτό μου έδωσε μια σπουδαία ευκαιρία να ταξιδέψω και να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους, κάνοντας μάλιστα φιλίες με παίκτες από όλη την Ευρώπη.

Σε τι διαγωνισμούς έλαβες μέρος μέχρι στιγμής;

Γουέιν Χάλιγουελ: Αγωνίστηκα σε non-ranking διαγωνισμούς όπως κάποια Opens και φιλανθρωπικά τουρνουά που έγιναν στην Κύπρο. Επίσης συμμετείχα σε Opens και Masters που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα (Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Κέα). Όσο αφορά τους διαγωνισμούς κατάταξης αγωνίστηκα σε πολλά τέτοια τουρνουά της Ευρώπης.

Ποιες είναι οι καλύτερες σου στιγμές;

Γουέιν Χάλιγουελ: Οι καλύτερες μου στιγμές ήταν το ότι αντιπροσώπευσα την Κύπρο σε 3 Μεσογειακά Κύπελλα και δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Όσο αφορά τις καλύτερες μου στιγμές από την περσινή σεζόν, αυτές ήταν όταν αγωνίστηκα στον τελικό του Hungarian Classic και στον ημιτελικό του Kiev Masters.

Ποιες είναι οι χειρότερες σου στιγμές;

Γουέιν Χάλιγουελ: Κάθε αγώνας που χάνεις το νικητήριο διπλό και με τα τρία βελάκια, όμως μετά από πέντε λεπτά το ξεχνάς και προχωράς στο επόμενο παιχνίδι.

Για πιο λόγο θεωρείς ότι είσαι ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Κύπρου;

Γουέιν Χάλιγουελ: Αυτό που με ξεχωρίζει νομίζω είναι το ότι ταξιδεύω πολύ και έχω αγωνιστεί σε πολλούς Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, μαζεύοντας έτσι περισσότερους πόντους.

Μίλησε μας για το διαδικτυακό παιχνίδι το οποίο συμμετέχεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Γουέιν Χάλιγουελ: Το τουρνουά αυτό διεξάγεται κάτω από την αιγίδα της Junior Darts Corporation (JDC) και αφορά το Virtual Amateur World Darts Championship (VAWDC) 2020, το οποίο θα γινόταν στο Γιβραλτάρ τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ερασιτεχνική διοργάνωση όπου δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παικτών που τα τελευταία πέντε χρόνια αγωνίστηκαν σε αγώνες της Επαγγελματικής Ομοσπονδίας στα βελάκια (PDC) ή σε τελικούς του Παγκόσμιου πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Αγγλία (BDO).  

Για να συμμετέχει κανείς σε αυτό το τουρνουά πρέπει να παίξει  36 (6χ6) σε απευθείας σύνδεση εικονικά παιχνίδια της JDC και πρέπει να έχει κατά μέσο όρο πάνω από 700 βαθμούς σε κάθε μπλοκ, πριν περάσει στο επόμενο μπλοκ των 6. Επίσης o κάθε παίκτης δικαιούται να συμμετέχει σε μόλις έναν “ζωντανό” αγώνα την ημέρα.  Μπορεί να ακούγεται εύκολο καθώς μπορείς να κάνεις όση εξάσκηση επιθυμήσεις, ενώ αποτελέσματα όπως το 1500 ή 1700 δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Παρόλα αυτά όταν έρχεται η στιγμή να αγωνιστείς ζωντανά το άγχος κάνει την εμφάνιση του και εκεί τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάποιος επαγγελματίας σε αυτό το σπορ;

Γουέιν Χάλιγουελ: H μετάβαση από το να είσαι ερασιτέχνης στο γίνεις επαγγελματίας είναι τεράστια. Χρειάζεσαι πολύ χρόνο τόσο για να προπονείσαι όσο και για να ταξιδεύεις. Ένας χορηγός σίγουρα μπορεί να βοηθήσει για τα έξοδα σου, όμως για να κερδίσεις χορηγία εξαρτάται από την θέση που κατέχεις στην παγκόσμια κατάταξη. Αρκετές χώρες έχουν ακαδημίες στα βελάκια όπου δίνεται μεγάλη βοήθεια στους νεαρούς με συμβουλές και σωστή καθοδήγηση. Πρέπει να είσαι πραγματικά σπουδαίος για να γίνεις επαγγελματίας και να καταφέρεις να ζεις από τα βελάκια.

Τι συμβουλεύεις τους νεαρούς που τους αρέσουν τα βελάκια;

Γουέιν Χάλιγουελ: Η συμβουλή μου είναι να μελετούν τις τεχνικές αυτών που είναι επαγγελματίες και να προσαρμόσουν στο παιχνίδι τους μια τεχνική η οποία θα τους επιτρέπει να έχουν καλές ρίψεις ακόμη και όταν βρίσκονται υπό πίεση. Τους συμβουλεύω επίσης να πειραματιστούν με διάφορες τεχνικές και με βελάκια διαφορετικού βάρους, μέχρι να βρουν αυτό που προτιμάνε. Όταν το πράξουν αυτό στην συνέχεια πρέπει να εξασκηθούν πολύ.

Καλό είναι να συμμετέχουν σε όσους περισσότερους διαγωνισμούς μπορούν. Αυτό θα τους δημιουργήσει εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Τα βελάκια είναι 20% δεξιότητα και 80% ψυχολογία. Πρέπει να αντιμετωπίζουν τον κυκλικό στόχο και όχι τον αντίπαλο παίκτη. Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατούν, πρέπει να ξέρουν να χάνουν και να σέβονται τους αντίπαλους τους.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολάου