Η κυπριακή ομοσπονδία ποδηλασίας ενημέρωσε ότι  μετά την έναρξη της πανδημίας, επέστρεψε χθες η δράση με το «Troodos Sports Festival». Νικήτρια για τις γυναίκες στην ανάβαση «0-2.000» ήταν η Άντρη Χριστοφόρου, ενώ για τους άντρες πρώτος τερμάτισε ο Ρώσος Zaharin.

Αναλυτικά:

Η ποδηλασία έδωσε το έναυσμα για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας την Κύπρο. Την Κυριακή, 14 Ιουνίου, 170 αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών, έλαβαν μέρος στον αγώνα ανάβασης «0-2.000» που διοργάνωσε η ACTIVATE CYPRUS στο πλαίσιο του Troodos Sports Festival, το οποίο συνεχίζεται και το προσεχές Σαββατοκύριακο, 20-21 Ιουνίου με ορεινή ποδηλασία. Ο αγώνας διεξήχθη για ένατη συνεχή χρονιά.

Στην κατηγορία Γυναικών κέρδισε η Κύπρια πρωταθλήτρια Άντρη Χριστοφόρου, η οποία έχει εξασφαλισμένη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Στους Άνδρες πρώτος ήταν ο Ρώσος επαγγελματίας ποδηλάτης Ilnur Zaharin της Πολωνικής CCC Team Pro, ο οποίος στο παλμαρέ του έχει μια νίκη σε διαδρομή του Γύρου Γαλλίας και δύο πρωτιές σε διαδρομές του Γύρου Ιταλίας.

Δεύτερος ήταν ο Πρωταθλητής Κύπρου Ανδρέας Μιλτιάδης, ο οποίος κόντραρε το Ρώσο από την αρχή έως τα τελικά στάδια της ανάβασης στο Τρόοδος, τερματίζοντας 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα πίσω του.

Δύο διαδρομές 49.5χλμ και 63χλμ

Η εκκίνηση δόθηκε από το εμπορικό κέντρο My Mall Limassol και ο τερματισμός ήταν στην κορυφή του Ολύμπου στα 1.952μ. Ο νικητής διένυσε την απόσταση των 63χλμ σε 1 ώρα 35 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο αγώνα ανάβασης ο οποίος αποτελεί και μεγάλη πρόκληση για τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι συνέχιζαν να τερματίζουν ακόμα και μετά από τεσσεράμισι ώρες προσπάθειες, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ήταν ερασιτέχνες. Επίσης, ο αγώνας «0-2.000» αναδεικνύει τόσο την ομορφιά της ορεινής Λεμεσού και του Τροόδους όσο και ένα σπάνιο χαρακτηριστικό της Κύπρου, όπου διανύοντας μόλις 63χλμ μπορείς να βρεθείς από τη θάλασσα σε υψόμετρο σχεδόν 2.000 μέτρων.

Φέτος εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγώνας «0-1.000» 49.5χλμ, με τερματισμό παρά το Πέρα Πεδί. Αφορούσε αρχάριους και αθλητές και αθλήτριες κάτω των 16 χρόνων. Μετείχαν 27 άτομα με νικητή τον Έφηβο Νέαρχος Μιλτιάδη και πρώτη γυναίκα την έφηβη Σταυριάνα Καναρκώτη.

Τον αγώνα διοργάνωσε η ACTIVATE CYPRUS με χορηγία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, της ασφαλιστικής Atlantic, του Troodos Hotel και της NAMEDSPORT.

Συνέχεια στο Troodos Sports Festival

Το Troodos Sports Festival, που συνεχίζεται το προσεχές Σαββατοκύριακο, έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια ως η μεγάλη αθλητική γιορτή του Τροόδους. Φέτος δίνει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να εξερευνήσουν το μεγάλο φυσικό πάρκο στο υψηλότερο σημείο της Κύπρου. Για πρώτη φορά οι ποδηλατικές διαδρομές απευθύνονται σε όλους. Το Σάββατο, 20 Ιουνίου η ημέρα είναι αφιερωμένη στους πιο έμπειρους ποδηλάτες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε κυκλική διαδρομή αγώνα ταχύτητας με Mountain Bikes, γνωστή ως short track. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται αυτού του είδος αγώνας στο πλαίσιο του Troodos Sports Festival και αναμένεται συναρπαστικός.

Την ίδια ημέρα θα γίνει το γνωστό «Fox Hunt» όπου τους λάτρεις του Enduro θα κυνηγήσει ο Ανδρέας Θεοδώρου, Πρωταθλητής Κύπρου στην Κατάβαση. Στην κατηγορία Enduro θα γίνει τρεις διαφορετικές διαδρομές, την Κυριακή, 21 Ιουνίου.

Κυριακή για όλη την οικογένεια

Η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στους λιγότερο έμπειρους ποδηλάτες αλλά και παιδάκια 6+ χρόνων. Θα διεξαχθούν τέσσερις διαφορετικές διαδρομές από χαμηλή έως μέτρια δυσκολία, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αρκετούς ποδηλάτες να απολαύσουν τις διαδρομές και την φυσική ομορφιά του Τροόδους, με το ποδήλατο τους. Πέρα από τη διαδρομή για παιδιά (6- 9 χρονών) θα υπάρχει η οικογενειακή διαδρομή για γονείς και παιδιά από 10 χρονών και άνω, ενώ θα γίνει και ένα γκρουπ μόνο για γυναίκες (Just Ladies). Την εμπειρία θα συμπληρώσει η πιο απαιτητική διαδρομή για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την κορυφή του Ολύμπου (Explorer’s ride).

Για όσους θα προγραμματίσουν να περάσουν το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιουνίου στο Τρόοδος, το Σάββατο το βράδυ θα γίνει BBQ Night στο ποδηλατικό κέντρο της Activate Cyprus, στις εγκαταστάσεις του Troodos Hotel, το οποίο προσφέρει ειδικά πακέτα διαμονής για ποδηλάτες.