Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κτιριακής αναβάθμισης στο «Φιλοξενία» όπου θα στεγαστεί το Εφετείο, ενώ τα έργα στο παλαιό κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να τελειώσουν πριν το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης και ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Οι δύο υπουργοί είχαν συνάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους δικαστές και συζήτησαν την πορεία της υλοποίησης των έργων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, ενώ ακολούθως μετέβησαν επιτόπου και επιθεώρησαν τα έργα στο παλαιό κτίριο του Ανωτάτου και στο «Φιλοξενία».

Στο «Φιλοξενία» θα στεγαστούν 19 γραφεία δικαστών και το νέο Εφετείο, μόλις περάσουν από τη Βουλή τα τρία νομοσχέδια που επηρεάζουν τη δομική μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για να μπορέσει να γίνει η μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση ταυτόχρονα προχώρησε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της αναγκαίας κτιριακής υποδομής, επισήμανε ο κ. Σαββίδης συμπληρώνοντας πως στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα έργα της δικαιοσύνης τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε τον κ. Καρούσο, λέγοντας ότι, πέρα από τη βοήθεια που παρέχει στο να υλοποιηθούν τα έργα το συντομότερο, καθ’ όλη την περίοδο που τα εργοτάξια ήταν κλειστά λόγω του κορωνοϊού, έδωσε άδεια για να προχωρήσουν διάφορα επείγοντα έργα της δικαιοσύνης. Είπε ακόμη ότι τα σχετικά νομοσχέδια συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και προωθούνται στην Ολομέλεια.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προβούμε στην υλοποίηση αυτού το μεγαλεπήβολου σχεδίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πορεία των έργων.

«Θα είμαστε πανέτοιμοι να στεγάσουμε τους δικαστές, όπως και τους νέους δικαστές που προσέλαβε την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να προωθηθούν οι υποθέσεις που καθυστερούν. Είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ενημερώθηκε πως το «Φιλοξενία» θα είναι έτοιμο εντός του Ιουλίου. Για το παλιό κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε ότι «αν και υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, τώρα μας έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να μπορέσει να τελειώσει πριν το τέλος του χρόνου».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης των υποδομών που είναι απαραίτητες.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιβλέπουμε τα έργα, να βλέπουμε τα χρονοδιαγράμματα και εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα, να τα επιλύουμε», είπε ο κ. Καρούσος.

Ανέφερε ακόμη ότι, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους δικαστές του Ανωτάτου, έχουν καθιερώσει μια τριμηνιαία συνάντηση, στην οποία παρακολουθούν την εξέλιξη αυτών των έργων και λύνουν οποιαδήποτε προβλήματα και απορίες προκύπτουν. Παρών στη συνεδρία της Δευτέρας ήταν και ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, μαζί με την ομάδα του.

«Αναλύσαμε όλα τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη. Έχουμε δώσει και επικαιροποιήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα σε ρεαλιστικούς χρόνους υλοποίησης, με πιο σημαντικά αυτά τα οποία αποτελούν προτεραιότητα», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα άμεσης στέγασης δικαστών, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, ενώ έχουν αναλυθεί όλα τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και έχουν τεθεί προτεραιότητες. Θα παρακολουθούμε σε τριμηνιαία βάση την εξέλιξη και τα χρονοδιαγράμματα αυτών των έργων, κατέληξε ο κ. Καρούσος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ