Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περαιτέρω αναβολή στις εργασίες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, κληθείσα έπειτα από συνάντησή της την Τρίτη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να σχολιάσει πληροφορίες για καθυστερήσεις από μέρους των εταιρειών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κ. Πηλείδου υπενθύμισε πως ήδη δόθηκε κάποια αναβολή γύρω στον ένα χρόνο στις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για να προσθέσει πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περαιτέρω αναβολή.

Σημείωσε πως κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Chevron και της Noble Energy, στην οποία συμμετείχε και η ίδια, “μας διαβεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς και εάν συνεχίσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη θα προχωρήσουμε με τα προγράμματα όπως έχουν συμφωνηθεί. Έχει γίνει αντίστοιχη επικοινωνία και συνεννόηση και με τις υπόλοιπες εταιρείες και ευελπιστούμε ότι η διαχείριση της πανδημίας θα είναι τέτοια ούτως ώστε να μην χρειαστούν περισσότερες αναβολές”, επεσήμανε.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ συζήτησαν όλα τα κύρια θέμα που άπτονται του Υπουργείου του οποίου προΐσταται αναφορικά με την ενέργεια αλλά και τα θέματα εμπορίου και βιομηχανίας και τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει και που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες τόσο για στήριξη των επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, με τα διάφορα σχέδια επιχορηγήσεων που θα προκηρυχθούν προσεχώς, αλλά και με διάφορες άλλες δράσεις, όπως το κέντρο στήριξης επιχειρήσεων το οποίο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο, αλλά και μέτρα που σχεδιάζονται για τη στήριξη της βιομηχανίας.

Για τα ενεργειακά είπε πως “συνεχίζουμε με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς όπως είχαν προγραμματιστεί”. Ανέφερε πως σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχουν διάφορα σχέδια τα οποία θα βοηθήσουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και σε ευρύτερο επίπεδο συνεχίζεται η προσπάθεια με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και όλες τις σημαντικές προτεραιότητες ούτως ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε ένα τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να φιλελευθεροποιηθεί η αγορά ηλεκτρισμού”.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες στα θέματα αρμοδιοτήτων της Υπουργού. Στηρίζουμε το έργο της Κυβέρνησης, ανέφερε, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Επεσήμανε πως η ενέργεια είναι στην προμετωπίδα, είναι εθνική προτεραιότητα, λαμβανομένης υπόψη και της βαρύτητας που παίζει στα γεωστρατηγικά ζητήματα..

Σημείωσε, παράλληλα, πως αυτός ο τομέας δεν έχει μόνο προοπτικές, αλλά συνοδεύεται και από προβλήματα, λόγω των έκνομων ενεργειών και των προκλητικών πράξεων της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη βιομηχανία, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε την ανάγκη όπως δοθεί σημασία σε αυτήν και είπε πως έχουμε δυνατότητες να διπλασιάσουμε την προσφορά και τη συνδρομή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Ανέφερε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν οι Κύπριοι έμποροι καθώς και ο τομέας των υπηρεσιών, ενώ επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για στήριξη, μέσω προγραμμάτων, της νεανικής επιχειρηματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεταποίησης.

Πηγή:ΚΥΠΕ