Χτίζοντας το τείχος της ανοσίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η προστασία του πληθυσμού μέσω των εμβολιασμών, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Αναφέρεται ακόμη ότι η θετική ανταπόκριση των πολιτών για εμβολισμό επιτρέπει τη βαθμιαία υλοποίηση της στρατηγικής για επανεκκίνηση της κοινωνικής δραστηριότητας και της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η χώρα μας βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της για εμβολιαστική θωράκιση τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η Κύπρος παραμένει στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τη χορήγηση δόσεων εμβολίων (χορήγηση 65,35 δόσεων ανά 100 κατοίκους), ως αποτέλεσμα της συνεργασίας και της υπευθυνότητας που δείχνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξέλιξη εμβολιαστικού προγράμματος

Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, το Εθνικό Εμβολιαστικό Πλάνο προχώρησε με ταχύτερους ρυθμούς, και έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθέτησης ραντεβού από όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Πλέον, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δίνεται ξανά η δυνατότητα για διευθέτηση ραντεβού σταδιακά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα δεδομένα μέχρι και τις 28 Μαΐου είναι ενθαρρυντικά, αφού 52% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου (384,890 άτομα), αρκετά πιο πάνω από το ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που φτάνει το 43,5%.

Στο 26,9% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (198,994 άτομα), κατατάσσοντας τη χώρα μας 3η ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος των πολιτών. Ενδεικτικά και σύμφωνα με το ECDC στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό του πληθυσμού που συμπλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα είναι μόλις 19,5%.

Εμβολιασμοί και βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών

Με θετικό πρόσημο εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα, γεγονός που συντείνει στη μεγάλη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών. Ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των ατόμων που νοσούν βαριά και χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης καταγράφει σταδιακά μείωση και συμβάλλει στην προσπάθεια για επάνοδο στην κανονικότητα και επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Σταθερή αλλά αισθητή αύξηση καταγράφεται στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο ανά ηλικιακή ομάδα όσο και ανά Επαρχία. Όπως φαίνεται στο πιο κάτω γράφημα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αυξάνεται, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερης ηλικίες όπου η ανάγκη για προστασία από τον ιό είναι μεγαλύτερη.

Παράλληλα, εμφανές είναι το αυξημένο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις Επαρχίες, με την Πάφο να εξακολουθεί να έχει την πρωτιά με 57,1%, τη Λευκωσία να ακολουθεί με 52%, την Αμμόχωστο με 50,1%, την Λάρνακα με 49,3% και την Λεμεσό με 49,2%.

Χορήγηση εμβολίου AstraZeneca

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό με εμβόλιο της AstraZeneca, κατόπιν συστάσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:

1. Τα άτομα που έχουν λάβει την 1η δόση του εν λόγω εμβολίου και δεν εκδήλωσαν σοβαρή παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με την 2η δόση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρεται πλήρης θωράκιση έναντι του ιού.

2. Τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, προτρέπονται να επιλέγουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA. Ωστόσο, όλα τα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας θα συνεχίσουν να έχουν επιλογή από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Επιπλέον, προχωρά η αποστολή γραπτών μηνυμάτων για επαναπρογραμματισμό του εμβολιασμού με τη 2η δόση του AstraZeneca. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε καθυστέρηση στην αποστολή ποσότητας εμβολίων, η οποία αναμένεται να παραληφθεί την Κυριακή. Συνεπώς, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εντός των επόμενων ημέρων για τη νέα ημερομηνία του ραντεβού τους.

Παραλαβή ποσοτήτων εμβολίων

Εντός Ιουνίου, αναμένεται να παραληφθούν συνολικά 350,000 δόσεις από τα τέσσερα αδειδοτημένα εμβόλια. Συγκεκριμένα, θα παραληφθούν 201,000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 24,000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, 90,000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 20,000 εμβόλια της Johnson&Johnson.

Προγραμματισμός για την εβδομάδα 31 Μαΐου – 6 Ιουνίου

Η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη δύο φορές την εβδομάδα 31 Μαΐου με 6 Ιουνίου για προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό με τα διαθέσιμα εμβόλια σε όλες τις Επαρχίες, ως εξής:

Ηλικίες Ημερομηνία προτεραιότητας στην Πύλη Εμβολιασμού
33-35 Τετάρτη, 2 Ιουνίου, 7:30 το πρωί μέχρι Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 5:30 το απόγευμα
30-32 Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 7:30 το πρωί μέχρι, Σάββατο, 5 Ιουνίου, 5:30 το απόγευμα