Από την 1η Ιουνίου λειτουργεί κανονικά το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται σε ανεξάρτητο όροφο.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 14 ασθενείς με κορωνοϊό ενώ ένα άτομο βρίσκεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση, ενώ 47 ασθενείς φιλοξενούνται στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου . Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου φτάνει αυτή τη στιγμή στο 20% της πληρότητας του ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 54 έτη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «η σαφής βελτίωση τόσο της γενικής επιδημιολογικής εικόνας όσο και των μειωμένων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της Κύπρου, οφείλεται στους εμβολιασμούς. Είναι ευχής έργο το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορωνοϊού».

Η Αμαλία Χατζηγιάννη αναφέρθηκε και στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και είπε πως «συνολικά λειτουργούν τέσσερα σημεία εμβολιασμού, όπου καθημερινά εμβολιάζονται περίπου 700 άτομα. Το πρόγραμμα εμβολιασμού τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα του Υπουργείου Υγείας που κατάφερε να στελεχώσει τα Κέντρα Εμβολιασμού τόσο σε προσωπικό όσο και σε εμβόλια».

Οσον αφορά την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, είπε πως «αυτή προχωρεί πολύ γρήγορα και αναμένεται ότι στις οκτώ Ιουνίου να ολοκληρωθεί η Α Φάση, ενώ γύρω στις 22 του μήνα θα τελειώσει τις εργασίες που έχει να κάνει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Το Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα λειτουργεί μεν ως Νοσοκομείο Αναφοράς, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες προς τους ασθενείς όλων των ειδικοτήτων».

Πρόσθεσε πως «ο τρίτος όροφος θα λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα και θα έχει δική του Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που θα φιλοξενεί ασθενείς με κορωνοϊό. Θα έχει εξωτερική σκάλα, προσφέροντας χωριστή πρόσβαση για τους ασθενείς με Covid-19, ενώ το υπόλοιπο κτίριο θα απελευθερωθεί προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πολίτες, όπως γινόταν και πριν την πανδημία».

Σύμφωνα με την κα. Χατζηγιάννη «η ολοκλήρωση των δύο ορόφων στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ανακουφίζει και επιβραβεύει τις θυσίες των κατοίκων της περιοχής, που εδώ και 14 μήνες στερήθηκαν τις υπηρεσίες του δημόσιου νοσηλευτηρίου. Θα μπορούν από τώρα και στο εξής να προσέρχονται άφοβα στο Νοσοκομείο χωρίς να έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή κίνδυνο για τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα το προσωπικό θα μπορεί να εξυπηρετεί ανεξάρτητα τους ασθενείς με Covid-19».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «ικανοποίηση για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, αφού αυτή η δυνατότητα υπήρχε εδώ και 15 χρόνια, χωρίς όμως να υλοποιηθεί. Με την ολοκλήρωση των δύο ορόφων το δημόσιο νοσηλευτήριο μπορεί να αξιοποιηθεί και να επεκταθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου».

Πρόσθεσε ότι «έχουν προσληφθεί γιατροί νέων ειδικοτήτων στο Νοσηλευτήριο, οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις υπηρεσίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Νοσοκομείο να αναβαθμιστεί επιστημονικά. Ταυτόχρονα η επέκταση του, η οποία αυξάνεται κατά 54 κλίνες, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «το πλάνο επανεκκίνησης του νοσηλευτηρίου ξεκινά από την 1η Ιουνίου, με τους ασθενείς με κορωνοϊό να απομονώνονται σε ανεξάρτητο όροφο. Ταυτόχρονα το υπόλοιπο κτίριο απελευθερώνεται προκειμένου να νοσηλεύει τους άλλους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία».

ΚΥΠΕ