Από την 1η Ιουλίου άρχισαν και συνεχίζονται οι υποβρύχιες εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί τους λουόμενους στον χώρο του αρχαίου λιμανιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους όπου εκτελούνται εργασίες, για τις οποίες υπάρχει κατάλληλη σήμανση στη θάλασσα και προειδοποιητικές πινακίδες στη ξηρά. Παράλληλα καλείται το κοινό να μην μετακινεί αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν στο βυθό είτε σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί στα πλαίσια του έργου.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο από τις 6 και 30 μέχρι τις 8 και 30 το πρώι, στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος θα εκτελούνται εργασίες για τη ψηφιακή αποτύπωση του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τη πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (Drone), το οποίο θα υπερίπταται τόσο του θαλάσσιου χώρου όπου βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι όσο και του επίγειου αρχαιολογικού χώρου, στο σημείο που αντιστοιχεί με το αρχαίο λιμάνι.