Οριστικά με 14 υποψήφιους θα διεξαχθούν οι Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου και της 14ης του ιδίου μηνός εφόσον πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος των εκλογών.

Με το πέρας της διαδικασίας τις υποψηφιότητες ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.  Μέχρι τις 18:30 το απόγευμα δίδεται το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων, και μετά από αυτό, ο Γενικός Έφορος Εκλογών θα δώσει εντολή στο Κρατικό Τυπογραφείο να εκτυπώσει προσχέδιο ψηφοδελτίου, το οποίο θα αποσταλεί μέχρι την Δευτέρα στα εκλογικά επιτελεία για να εκφράσουν τυχόν ενστάσεις.

Σε μια διαδικασία με συμβολικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα που άρχισε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, στην παρουσία υποστηρικτών των διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν με αλφαβητική σειρά:

Πρώτος υπέβαλε υποψηφιότητα για όγδοη φορά ο εκ Πάφου ορμώμενος Ανδρέας Ευστρατίου. Ο πόθος, είπε, είναι να ελευθερωθεί ο τόπος, ενώ αγωνίζεται και για τους πολύτεκνους.

Υποβάλλοντας την δική του υποψηφιότητα ο Ανδρέας Σταύρου δήλωσε πως ήδη κατέθεσε αίτηση για ένταξη της Κύπρου στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η υποψήφια Τσελεστίνα Ντε Πέτρο δήλωσε βεβαιότητα για την εκλογή της και πως αγαπά πολύ όλους τους Κυπρίους και πως αυτή «είναι η πιο μεγάλη δήλωση» που μπορεί να κάνει.

Ως υποψηφιότητα ανάχωμα στη μη αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, χαρακτήρισε την δική του υποψηφιότητα ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Ο υποψήφιος Ανδρόνικος Ζερβίδης υποβάλλοντας την υποψηφιότητά είπε ότι έγραψε ένα σατιρικό μανιφέστο αλλά και μουσική προτείνοντας λύση σε όλα τα προβλήματα της Κύπρου.

Με ένα σκυλάκι προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτοί που έφεραν το Κυπριακό σε αυτή την τραγική θέση είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Τον κ. Δημητριάδη πρότεινε η Τιτίνα Λοϊζίδου.

Υποψηφιότητα υπέβαλε και ο Αλέξιος Σαββίδης που ζήτησε επιστροφή των προστίμων της «υγειονομικής χούντας» της περιόδου του κορωνοϊού, κατά την έκφραση του.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο με δεκάδες προσωπικότητες που στηρίζουν την υποψηφιότητα του αλλά και στελέχη του ΑΚΕΛ. Δήλωσε ότι ο λαός μπορεί να κάνει πράξη πραγματική αλλαγή, για να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, όπως λέει και ο τίτλος του Σεφέρη». Τον κ. Μαυρογιάννη πρότεινε ο δικηγόρος Χαράλαμπος Προύντζος.

«Δεν πρόκειται να παζαρέψω την εντιμότητα μου με οποιοδήποτε κόμμα» είπε κατά την υποβολή της υποψηφιότητας του ο κ. Γιώργος Κολοκασίδης, τον οποίο πρότεινε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, κάτι που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των τριγμών που υπάρχουν στο κόμμα.

Στην παρουσία αρκετών Υπουργών της παρούσας διακυβέρνησης και στελεχών του ΔΗΣΥ, υπέβαλε την δική του υποψηφιότητα ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο πρότεινε η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Η δουλειά ενός ηγέτη είναι να λέει την αλήθεια και να δίνει λύσεις, σε σύνθετα προβλήματα αλλά και να φέρνει αποτελέσματα για τη χώρα. ανέφερε ο κ. Νεοφύτου μεταξύ άλλων.

«Ηρθαμε για να μείνουμε» και για ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος, δήλωσε κατά την υποβολή της υποψηφιότητας του ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους.

«Η Κύπρος των ίσων ευκαιριών είναι εφικτή αρκεί να το πιστέψουμε», είπε στο δικό του μήνυμα ο τέως πρύτανης του Παν. Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Η Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός υποβάλλοντας την υποψηφιότητά της υποσχέθηκε να βρει τη λύση του Κυπριακού και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Τελευταίος  προσήλθε στο Συνεδριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό και τις τέσσερις θυγατέρες του, η μεγαλύτερη από τις οποίες πρότεινε την υποψηφιότητά του. Όπως δήλωσε ετοίμασε με τους συνεργάτες του ένα σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα φέρει τομές και θα βελτιώσει την καθημερινότητα του κυπριακού λαού.