Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται προσπαθεια δημιουργίας του «Έξυπνου Δικτύου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού», που έχει σχεδιάσει το αρμόδιο Συμβούλιο της πόλης. Την περασμενη εβδομάδα υπογράφτηκε το συμβόλαιο για την εγκατάσταση 80.000 «έξυπνων» μετρητών στο υδρευτικό δίκτυο της Λεμεσού, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας της πόλης.

Η σύμβαση είναι αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ και το έργο που έχει συνολική διάρκεια 10 χρόνων ανατέθηκε στην εταιρεία NewCytech Business Solutions. Η εγκατάσταση των μετρητών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2026. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. με €12.000.000.

Όπως δήλωσε παλαιότερα στο Κανάλι 6 ο διευθυντής του ΣΥΛ, Σωκράτης Μεταξάς, με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητές στα υποστατικά σε ολόκληρη την περιοχή που καλύπτει το Συμβούλιο, θα λαμβάνει τις ενδείξεις απ’ αυτούς, απευθείας στα γραφεία του.«Οπότε θα μπορεί να παρακολουθεί καλύτερα τις καταναλώσεις, κατά πόσο υπάρχουν παράξενες διακυμάνσεις, ή διαρροές και να τις εντοπίζει πιο έγκαιρα». Παράλληλα το ΣΥΛ έχει ξεκινήσει με ανάθεση μέσω διαγωνισμού την προμήθεια και εγκατάσταση αισθητήρων πίεσης και ποιότητας νερού, με κόστος γύρω στις 700 χιλιαδες ευρώ. Η διαδικασία της εγκτάστασης έχει βρίσκεται στα «μισά του δρόμου».

Με τους αισθητήρες το ΣΥΛ, θα λαμβάνει άμεση πληροφόρηση για ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού και τεχνικά δεδομένα, όπως η ροή και η πίεση του νερού μέσα στο δίκτυο

Ποσό 50 χιλιάδων ευρώ, θα δαπανηθεί για την εγκατάσταση υποδομής για τη δημιουργία Δωματίου Ελέγχου στα Γραφεία του ΕΟΑ, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Επίσης με δαπάνη 350 χιλιάδων ευρώ έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη λογισμικών που θα παρακολουθούν και επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα λαμβάνει το Control Room, από To Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου.