Υποχρεωτικά θα εξεταστούν για κορωνοϊό μέσα στις επόμενες 14 ημέρες όλοι οι εργαζόμενοι στην εφοδιαστιακή αλυσίδα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών. Στην απόφαση αυτή κατέληξε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους σε φούρνο και υπεραγορά τις προηγούμενες μέρες. Σε υποχρεωτική εξέταση υποχρεούνται να υποβληθούν και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 σε χώρους της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιρειών λιανικού εμπορίου τροφίμων και της απροθυμίας μερίδας αυτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών αναλύσεων, προφασιζόμενοι φόβο για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για λόγους Δημόσιας Υγείας έλαβε σειρά αποφάσεων.

Πρώτον, όλοι οι εργαζόμενοι των εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως φούρνοι, υπεραγορές, περίπτερα, κρεοπωλεία, ψαραγορές, κτλ., που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω επιχειρήσεων (παρασκευή τροφίμων/ποτών, διανομή, σημεία εξυπηρέτησης κοινού), υποχρεούνται εντός των επόμενων 14 ημερών να υποβληθούν στην εξέταση για τον κορωνοϊό.

Δεύτερον, σε υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό υποχρεούνται να υποβληθούν επίσης εντός 14 ημερών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και γενικά σε υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.

Τρίτον, όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες μπορούν να διενεργήσουν την εργαστηριακή εξέταση δωρεάν στα εργαστήρια, τα οποία συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και έχει αναρτηθεί σχετικός κατάλογος για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για εργαστηριακή εξέταση των 20,000 εργαζομένων σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ή ιδιωτικά, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στα εγκεκριμένα εργαστήρια που διενεργούν τη μοριακή εξέταση (PCR).

Τέταρτον, οι αρμόδιες Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης με τη λήξη της προθεσμίας των 14 ημερών θα προβούν σε ελέγχους, για διασφάλιση ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι έχουν διενεργήσει τον εργαστηριακό έλεγχο COVID-19.

Πέμπτον, για προστασία του κοινού, η μοριακή ανάλυση για COVID-19 που διενεργείται στα εγκεκριμένα εργαστήρια θα ρυθμιστεί με Διάταγμα με ανώτατη τιμή €110 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Παράλληλα, το Υπουργικό αποφάσισε ως έκτο μέτρο, πως ενισχύονται οι έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της εφαρμογής της νέας οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για άμεση υποχρεωτική απομάκρυνση όλου του προσωπικού, κατά την εμφάνιση θετικού κρούσματος, στις εταιρείες λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (όχι μόνο οι στενές επαφές των κρουσμάτων που ίσχυαν μέχρι πρότινος) και άμεσης απολύμανση του χώρου. Το υποστατικό θα μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία μόνον εάν τηρηθούν οι οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία θα παραχωρεί τη σχετική έγκριση.

Περαιτέρω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως για λόγους διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης εντός 24ωρου από τον εντοπισμό έστω και ενός θετικού κρούσματος σε υποστατικά/εταιρείες που εξυπηρετούν κοινό, θα προβαίνει σε ανακοίνωση της επωνυμίας και της διεύθυνσης του υποστατικού της επιχείρησης στην οποία εντοπίστηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ