Υπό κράτηση τέθηκαν ο πατέρας και οι γιοι Μποζκούρτ, Αχμέτ, Μεχμέτ και Εφέ, ιδιοκτήτες και διαχειριστές του ξενοδοχείου Isias στο Αντίγιαμαν, το οποίο κατέρρευσεπαρασύροντας στον θάνατο δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και τα 35 μέλη της τ/κ αποστολής βόλεϊ από την Αμμόχωστο.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές του ξενοδοχείου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας και λήφθηκε από το δικαστήριο στο Αντίγιαμαν η απόφαση να μεταφερθούν στις φυλακές Σίβερεκ.

Αποφασίστηκε να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δικαστικός έλεγχος σε βάρος των άλλων υπόπτων, Ουλβιγιέ και Μποζκούρτ και Σιουλέ Οζμπέκ.

Στο μεταξύ, τ/κ ιστοσελίδες παραπέμπουν σε δημοσίευμα της τουρκικής Μιλλιέτ πως το ξενοδοχείο που χτίστηκε ως οικογενειακή στέγη, έμεινε ακατοίκητο για 10 χρόνια και πωλήθηκε στην εταιρεία των Μποζκούρτ το 2001. Με βάση το πιστοποιητικό λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε από 37 σε 66 δωμάτια το 2005 και η χωρητικότητα του ξενοδοχείου αυξήθηκε σε 132 κλίνες. Μια φωτογραφία που λέγεται ότι τραβήχτηκε στο λόμπι πριν από την κατάρρευση του ξενοδοχείου κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει ότι κάποιες κολώνες στο λόμπι κόπηκαν.

Ο Αμπντουλκαντίρ Κιεμιζί, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος του Αντίγιαμαν από το 1994 μέχρι το 2004, δήλωσε ότι δεν θυμάται την έγκριση άδειας για τη μετατροπή του από συγκρότημα κατοικιών σε ξενοδοχείο το 2001. «Θα γίνει σαφές μετά την τεχνική εξέταση γιατί κατέρρευσε το ξενοδοχείο. Δεν είναι δυνατόν να θυμάμαι την αδειοδότηση πριν από 22 χρόνια», είπε.

Ο ειδικός στον Νόμο περί Τουρισμού, Ιλκέρ Ουνσεβέρ, ο οποίος έδωσε πληροφορίες για τον μηχανισμό αδειοδότησης και ελέγχου των ξενοδοχείων, είπε ότι ο δήμος έδωσε την άδεια για τη χρήση ενός κτιρίου ως χώρου εργασίας. Σημειώνοντας ότι το Υπουργείο ελέγχει την συμμόρφωση της λειτουργίας του κτιρίου με την άδεια και την έκδοση του πιστοποιητικού τουριστικής λειτουργίας είπε ότι «εάν υπάρχει αντίφαση ως προς τη συμμόρφωση του έργου με την άδεια, η άδεια μπορεί να ανακληθεί».

Ο Χακάν Μπενλίογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ξεναγών, που έχασε επίσης πολλά μέλη του κατά την κατάρρευση του ξενοδοχείου, ανέφερε ότι θα υποβάλουν μήνυση για δολοφονία εκ προθέσεως κατά των αρχών που δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά επιθεώρησης σε κάθε στάδιο κατασκευής και χρήσης του κτιρίου, ειδικά εναντίον του εργολάβου και των υπευθύνων που έχτισαν το ξενοδοχείο που κατέρρευσε, και γιατί ξεκίνησαν τις εργασίες έρευνας και διάσωσης καθυστερημένα και λανθασμένα.Isias