Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν στενά τα δεδομένα για την πορεία του ιού Marburg όπου περιστατικά της νόσου καταγράφηκαν στην Ισημερινή Γουινέα και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής μόνο στην επαρχία Kie Ntem στην Ισημερινή Γουινέα (https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/watch/marburg-equatorial-guinea).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάζεται με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη διεξαγωγή ιχνηλάτησης επαφών τους.

Ο ιός αιμορραγικός πυρετός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα, το άλλο παθογόνο που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.  Πρόκειται κατά βάση για μία ζωονόσο, δηλαδή μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μετά από επαφή με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο CDC το επίπεδο επικινδυνότητας για τους ταξιδιώτες είναι στο χαμηλότερο επίπεδο και γίνεται σύσταση σε όσους επισκέπτονται την επηρεαζόμενη περιοχή να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα άτομα που έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, μυϊκό πόνο και εξάνθημα, όπως επίσης την επαφή με αίμα και άλλα σωματικά υγρά, με νυχτερίδες φρούτων και τις σπηλιές και τα ορυχεία όπου ζουν και να αποφεύγουν την επαφή με πρωτεύοντα ζώα (π.χ. χιμπατζήδες).

Οι ταξιδιώτες στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να απομονώνονται και να αναζητούν ιατρική φροντίδα αμέσως εάν εμφανίσουν πυρετό, ρίγη, μυϊκό πόνο, εξάνθημα, πονόλαιμο, διάρροια, αδυναμία, έμετο, πόνο στο στομάχι ή ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι (έως 21 ημέρες).

Τονίζεται ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες έχουν επικαιροποίηση πρόσφατα τα σχετικά πρωτόκολλα αλλά και το σχέδιο δράσης για διαχείριση περιστατικών αιμορραγικού πυρετού.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση προς ενημέρωση των πολιτών, εάν κριθεί αναγκαίο.