Υπό παρακολούθηση βρίσκονταν και άλλα άτομα τους τελευταίους μήνες για μεταφορά στην Κύπρο τεράστιων χρηματικών ποσών σε μετρητά, πέραν απο την Ουκρανή που συνελήφθηκε στη Λεμεσό, αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η εφημερίδα Πολίτης, προσδίδοντας μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπο διερεύνηση υπόθεση και κάνοντας λόγο για κύκλωμα διακίνησης τους.

Η Ουκρανή η οποία συνελήφθη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πηγαινο-ερχόταν στην Κύπρο μέσω ευρωπαϊκής χώρας, όπως ανέφερε στο Κρατικό Ραδιόφωνο  ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Ο κύριος Ανδρέου είπε ότι οι αρχές ήταν ενήμερες για το τι συνέβαινε, όχι όμως από τα πρώτα ταξίδια της Ουκρανής και  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή η ύποπτη θα συλλαμβανόταν, ακόμα και αν δεν έκανε την καταγγελία για ληστεία.

Όπως είπε, συνεχίζονται οι έρευνες καθώς οι αρχές διερευνούν από πού προέρχονται και που κατέληγαν  τα μεγάλα ποσά (6 εκατομμύρια ευρώ) , τα οποία μετέφερε στα συνολικά 15 ταξίδια της η Ουκρανή.

Σε σχέση με την καταγγελία της Ουκρανής για ληστεία, ο κύριος Ανδρέου είπε ότι υπάρχουν πολλές ανακρίβειες στις αναφορές της και διερευνάται τι μπορεί να κρύβεται, καθώς η ίδια δεν συνεργάζεται.

 

Στην υποχρέωση φυσικών προσώπων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία να δηλώσουν μετρητά αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των €10.000 κατά την είσοδο ή έξοδό τους, αναφέρεται το Τμήμα Τελωνείων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Τελωνείων παραθέτει την πρόνοια της νομοθεσίας του 2022 που διέπει την μεταφορά μετρητών από και πρός την Κύπρο σύμφωνα με την οποία «φυσικό πρόσωπο το οποίο εισέρχεται στη Δημοκρατία από τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος ή εξέρχεται από αυτή προς τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος και μεταφέρει ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000), δηλώνει αυτό γραπτώς σε αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Τελωνείων κατά την είσοδο του στην ή την έξοδο του από τη Δημοκρατία και τα καθιστά διαθέσιμα προς έλεγχο».

«Όλες οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων, αφού τύχουν επεξεργασίας στο Τμήμα Τελωνείων διαβιβάζονται για περαιτέρω διερεύνηση στη ΜΟΚΑΣ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», αναφέρεται.

Επίσης, σημειώνεται, «οι δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων αξίας €100.000 και άνω διαβιβάζονται στην Αστυνομία για ενημέρωση και τις δικές της ενέργειες».