Παρατείνονται οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, καθώς φαίνεται πως δεν συμφωνούν οι διαπραγματευτές, μετά από δύο ημέρες άνευ προόδου.
Οι συνομιλίες στο Κάιρο έχουν χαρακτηριστεί ως το τελευταίο εμπόδιο για την επίτευξη της πρώτης παρατεταμένης εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – μια εκεχειρία 40 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι και θα διοχετευθεί βοήθεια στη Γάζα – πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο την Τρίτη για περισσότερες συνομιλίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος αργότερα σήμερα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς. Η αιγυπτιακή τηλεόραση Qahera μετέδωσε επίσης ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, αλλά δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ είπε στο Reuters ότι η οργάνωση είχε παρουσιάσει την πρότασή της για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους μεσολαβητές και τώρα περίμενε απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έμειναν μακριά από αυτόν τον γύρο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία διαπραγματευτών την Κυριακή στο Κάιρο.
Πηγή είπε στο Reuters νωρίτερα ότι το Ισραήλ δεν συμμετείχε μακριά επειδή η Χαμάς είχε απορρίψει το αίτημά της να παράσχει λίστα με όλους τους ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί. Ο Ναΐμ είπε ότι αυτό ήταν αδύνατο χωρίς πρώτα μια κατάπαυση του πυρός, καθώς όμηροι ήταν διασκορπισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη και κρατήθηκαν από χωριστές ομάδες της οργάνωσης.
Η κυβέρνησή Νετανιάχου ζητεί να αποσαφηνιστεί πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους αναμένει η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ για κάθε όμηρο που θα παραδώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει αναλογία 1:10, ότι δηλαδή θα αφεθούν σε «πρώτη φάση» ελεύθεροι 40 όμηροι και 400 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.