Πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις γύρω από το θέμα της αναλογιστικής μείωσης 12% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, δήλωσε στο Κανάλι 6 ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις που έγιναν στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του Σταθμού μας ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την ελπίδα, ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνει κατορθωτό να προκύψει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργείου Εργασίας.

Κληθείς να παραθέσει λεπτομέρειες γύρω από την νέα πρόταση του Υπουργείου Εργασίας ο κ. Παναγιώτου αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν, θα αφορούν κυρίως όσους έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια ή έχουν εργαστεί σε απαιτητικής φύσεως επαγγέλματα.

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η πρόταση που έχει διαμορφωθεί θα έχει κόστος 10 με 15 εκατομμύρια και θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων η πρόταση θα παρουσιαστεί δημόσια και θα σταλεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμα ότι μέσα από μελέτες που έχουν γίνει διαφάνηκε ότι και για την επόμενη πενταετία το όριο συνταξιοδότησης θα παραμείνει στα 65 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ο κ. Παναγιώτου είπε ότι θα επικαιροποιηθεί ο σχετικός κατάλογος που σήμερα περιλαμβάνει μόνο τους μεταλλωρύχους, με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που δρομολογείται για το 2025.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πληρωμές όλων των επιδομάτων να ολοκληρώνονται σε διάστημα ενός μηνός από την ημερομηνία της αίτησης.