Χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των τροχαίων συγκρούσεων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άνθρωποι από τροχαίες συγκρούσεις στην Κύπρο και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών το συντομότερο. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι έλεγχοι για αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων και σε πεζοδρόμια θα εντατικοποιηθούν.

Η κ. Γιολίτη είχε συνάντηση σήμερα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, τον Διευθυντή της Τροχαίας, Γιαννάκη Γεωργίου, και την ομάδα τους.

«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, για την κοινή μας προσπάθεια όσον αφορά την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποφυγή περαιτέρω οδικών συγκρούσεων», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Γιολίτη, το θέμα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες, τόσο προσωπικά, όσο και του Υπουργείου μου. «Αυτό, όμως δεν είναι αρκετό, χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία. Με ατομική αλλά και συλλογική υπευθυνότητα», είπε.

«Πριν από τις ποινές, πριν από την κατάσταση του οδικού δικτύου, πριν από την αστυνόμευση, σημαντική είναι η συμπεριφορά του κάθε ενός από εμάς, η συμπεριφορά μας όταν οδηγούμε, η επιλογή μας αν θα οδηγήσουμε αμυντικά ή επιθετικά, αν θα δώσουμε προτεραιότητα και αν θα έχουμε λίγο περισσότερη υπομονή με τον ηλικιωμένο πεζό στην διάβαση, με τον ποδηλάτη, με τον μαθητευόμενο οδηγό. Θα μπορούσε όλοι αυτοί να είναι η γιαγιά μας, το παιδί μας, ο φίλος μας», σημείωσε.

Η προσωπική υπευθυνότητα, είπε η υπουργός Δικαιοσύνης, «δεν απαλλάσσει, βέβαια, την Πολιτεία από τις ευθύνες της. Είναι αναγκαίο και θα έχουμε περισσότερη αστυνόμευση και πιο έντονη παρουσία των μελών της Δύναμης στους δρόμους».

«Είναι αναγκαίο και θα έχουμε αυστηρότερες ποινές. Είναι αναγκαίο και θα βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο, σε συνεχή συνεννόηση, βέβαια, και με τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων. Χρειάζονται αθροιστικά όλες μαζί οι δράσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια «ο πιο πολύτιμος μας σύμμαχος σε αυτή την μάχη είναι ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους και η υπευθυνότητα που θα επιδείξει στον δρόμο. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας τόσο άδικα. Ήδη από τις αρχές του 2020 χάσαμε είκοσι τρεις συνανθρώπους μας από οδικές συγκρούσεις».

Σε αναφορά της για τις ποινές είπε ότι «θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές και ναι οφείλουν να είναι αυστηρές όταν πρέπει. Και απευθύνω έκκληση στη Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις το συντομότερο δυνατόν».

Εξέφρασε επίσης την θέση ότι στην οδική συμπεριφορά, οφείλουμε, ωστόσο, να κάνουμε τις ποινές και εκπαιδευτικές. «Θα ήθελα να δω τους παραβάτες που δυστυχώς τους σημάδεψε μια σύγκρουση να μοιράζονται με μαθητές το παράδειγμα τους προς αποφυγή. Θα ήθελα να δω οδηγούς που καταδικάστηκαν για αλόγιστη οδική συμπεριφορά να βοηθούν τα παιδιά κάθε πρωί και μεσημέρι να περνούν τις διαβάσεις των σχολείων τους. Θα ήθελα να τους δω να εκτελούν κοινοτική εργασία σε πάρκα των δήμων ή στο οδικό δίκτυο», είπε.

Μέρος της όλης προσπάθειας και επίσης πολύ σημαντικό, ανέφερε η κ. Γιολίτη, είναι η δραστική αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων και σε πεζοδρόμια.

«Το θέμα συζητήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Επίσης, θα ζητηθεί η συνεισφορά των Δήμων στην όλη προσπάθεια για, από κοινού, εκστρατείες με την Αστυνομία και επέκταση των εξουσιών των δημοτικών και κοινοτικών τροχονόμων για τη ρύθμιση, εξωδίκως, περισσότερων τροχαίων παραβάσεων», επισήμανε η υπουργός.

ΚΥΠΕ