Επαναξιολόγηση των σχεδιασμών για κατασκευή κτιστής νησίδας στην οδό Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, ζήτησαν ομόφωνα όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών, ο Δήμαρχος Λεμεσού και εκπρόσωπος του Δήμου Πολεμιδιών σε μια πολύωρη συνεδρία.

Με βάση το αίτημα ζητείται να μην προχωρήσει η κατασκευή του έργου μέχρι να αρχίσει ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους περίοικους και τους καταστηματάρχες ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι δε έγινε ουσιαστική διαβούλευση και σημείωσε ότι θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις που να διατηρήσουν την εμπορικότητα του δρόμου συνδυάζοντας και τα θέματα ασφάλειας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα ανέφερε ότι θα έπρεπε κα κατασκευαστούν και κόλποι στάθμευσης, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει. Ένα παράδειγμα που ακούστηκε από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο με τον σχεδιασμό για την λεωφόρο Τσερίου, στον Δήμο Στροβόλου.

Με την αναστολή της κατασκευής των έργων διαφώνησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και των δημοσίων έργων και της Αστυνομίας.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου, Ελπίδα Επαμεινώνδα, ανέφερε ότι στον δρόμο διακινούνται καθημερινά 34 χιλιάδες οχήματα και χρειάζεται να υπάρχουν τέσσερις λωρίδες.

Σημείωσε ότι εάν θα παραμείνει η χρήση του ως πρωταρχικής σημασίας τότε η κατασκευή νησίδας προβλέπεται στο τοπικό σχέδιο του Δήμου Λεμεσού.

Τα προβλήματα είναι διαχρονικά είπε και αφορούν τη συνεχή παράνομη στάθμευση στη μια λωρίδα του δρόμου, παράνομα προσπεράσματα και επαναστροφές, παράνομες στροφές δεξιά και οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα.

Ανέφερε ότι στον συγκεκριμένο δρόμο σημειώθηκαν 704 οδικές συγκρούσεις τα τελευταία δέκα χρόνια από τις οποίες οι 300 ήταν με τραυματισμούς. Εκδόθηκαν όπως είπε 4,5 χιλιάδες εξώδικα για παραβίαση της λευκής γραμμής την οποία δεν σέβεται κανένας. Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Μεταφορών έδωσε την συγκατάθεση του για κατασκευή 22 κόλπων στάθμευσης.

Εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας ο Θράσος Αφάμης ανέφερε ότι υπάρχει υπογραμμένο συμβόλαιο και ο εργολάβος μπορεί να αρχίσει το έργο από τις 24 Αυγούστου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση για την διαχείριση του έργου.

Με την κατασκευή της νησίδας συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Τροχαίας, Γιώργος Μιλής σημειώνοντας ότι στον συγκεκριμένο δρόμο τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν 35 δυστυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς και δύο θανατηφόρα. Είπε ακόμα ότι από το 2004 μέχρι σήμερα εκδόθηκαν πάνω από 6 χιλιάδες εξώδικα για τροχαίες παραβάσεις.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η προσπάθεια των δημοσίων έργων για κατασκευή του έργου κατά τρόπο ημιτελή, χωρίς τους παρόδιους χώρους στάθμευσης δημιούργησε προβλήματα. Ανέφερε ότι μετά από διαβούλευση με τον Υπουργό Μεταφορών εξετάζονται εναλλακτικές ιδέες και ζήτησε την επαναξιολόγηση του έργου ώστε να δοθεί χρόνος στην διαβούλευση για να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Την επαναξιολόγηση του έργου ζήτησε και το μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πολεμιδιών, Ανδρέας Θεοδώρου. Ικανοποίηση εκ μέρους των καταστηματαρχών εξέφρασε ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, ζήτησε από τους εκπρόσωπους του αρμόδιου Υπουργείου όπως μεταφέρουν στον Γιάννη Καρούσο την ομόφωνη θέση της Επιτροπής για επαναξιολόγηση του έργου, στη βάση όσων ακούστηκαν στην συνεδρία.

Δημήτρης Στρατής