ενημέρωση 12:50

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, η οποία ακούγεται για πρώτη φορά από το 1934, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε το σχετικό διάταγμα για τη μετατροπή της σε μουσείο.

Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές εξάλλου, έφτασε το μεσημέρι στην Αγία Σοφία ο ιμάμης, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ. Πλήθος μουσουλμάνων προσκυνητών συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας από νωρίς το πρωί για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον χώρο μετά από οκτώ δεκαετίες.

Η αστυνομική παρουσία σε όλη την περιοχή ήταν έντονη για να διατηρηθεί η ασφάλεια, και οι πιστοί μουσουλμάνοι προσκυνητές έμπαιναν στην Αγία Σοφία φορώντας μάσκες προσώπου ή κάθονταν έξω σε χαλιά προσευχής στην πλατεία Sultanahmet. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού λήφθησαν μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ θα γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία.

Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά από 86 χρόνια συμπίπτει με την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923. Προφανώς δεν πρόκειται για τυχαία σύμπτωση, αφού είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία καθορίζει τα σύνορά της.

Στην Κύπρο, κτύπησαν στις 12 το μεσημέρι και για πέντε λεπτά οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ επέκρινε έντονα και τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, όπως επεσήμανε, βλέπουν μόνο τα οικονομικά τους συμφέροντα και αφήνουν τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει ό,τι θέλει.