Την κατασκευή νέας ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών για τη Λεμεσό στην πλευρά της παραλίας του Lady’s Mile, θα επιδιώξει ο Δήμος Λεμεσού, όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Ο σταθμός μας επικοινώνησε για το θέμα με τον δήμαρχο Λεμεσού, μετά από παράπονα που διατυπώθηκαν στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή από ιδιοκτήτες σκαφών, για το ότι η υφιστάμενη ράμπα στην Ακτή Ολυμπίων δίπλα από το ξενοδοχείο Crown Plaza, είναι ακατάλληλη αφού δεν είναι περίκλειστη από την πλευρά της θάλασσας και δεν διαθέτει την αναγκαία υποδομή.

Ως γνωστό για την περιοχή του ladies mile έχει εκπονηθεί ρυθμιστικό σχέδιο το 2005 από την Πολεοδομία και ο Δήμος Λεμεσού ανέλαβε σχετικά πρόσφατα, την επικαιροποίηση του και την εκπόνηση κατσκευαστικών σχεδίων για την ανάπλαση της.

Η Τοπική αρχή έχει προκηρύξει διαγωνισμό για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες συντονιστή για τις διαδικασίες αυτές, έχουν παραληφθεί οι προσφορές από ενδιαφερόμενους Μελετητές-Συντονιτές και αυτή την περιόδο αξιολογούνται.

Ο Νίκος Νικολαΐδης είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο πως στόχος του δήμου, είναι να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες μελέτες και διαδικασίες ώστε το όλο έργο στην περιοχη του ladies mile, να συμπεριληφθεί στους Προϋπολογισμούς του Κράτους για το 2022.

Για την υφιστάμενη ράμπα στην ακτή Ολυμπίων ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε στο σταθμό μας, πως ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία για εκτέλεση βελτιωτικών έργων. Συγκεριμένα θα στηθεί μια βοηθητική αποβάθρα δίπλα από τη ράμπα, για υποβοήθηση της ανέλκυσης και καθέλκυσης των σκαφών.

Ως γνωστό η συγκεκριμένη γλίστρα, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, όταν είχε ερωτηθεί παλαιότερα για το θέμα από τη βουλή, ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία ανάμειξη στην διαδικασία και πως ούτε ήταν σε θέση να τοποθετηθεί εάν έχουν τηρηθεί οι σωστές προδιαγραφές κατασκευής.

Επισήμανε πως Αρμόδια Αρχή για την κατασκευή κεκλιμένων ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών στην ακτή, είναι η εκάστοτε Επαρχιακή Διοίκηση.

Το Τμήμα Αλιείας πρόσθεσε πως κατασκευάζει κεκλειμένα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών μόνο εντός των αλιευτικών καταφυγίων, για να εξυπηρετεί τα σκάφη τα οποία ελλιμενίζονται.

σταθμός μας επικοινώνησε και με το βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά, ο οποίος ασχολήθηκε παλαιότερα με το θέμα υπό την ιδιότητα του προεδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο οποίος μας είπε πως θα καταβάλει προσπάθεια για ανακίνηση του ζητήματος και μέσω της βουλής.