Την 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, φιλοξενεί σήμερα η Λευκωσία.

Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο περιλαμβάνονται το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη Σύνοδο, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί το πρωί  στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ακολούθως, θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίον θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Θα ακολουθήσει τριμερής κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στις 12.45μμ οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Αιγύπτου, Abdel Fattan Al-Sisi, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τα καθορισμένα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας θα υπάρξουν κατά διαστήματα ολιγόλεπτες αποκοπές δρόμων, τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Παρακαλείται το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι μελών της Αστυνομίας και επιδεικνύει τη δέουσα κατανόηση και απαραίτητη υπομονή.