Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, προωθώντας μία διαρκή διευθέτηση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των Κυπρίων και για μεγαλύτερη ειρήνη στην περιοχή, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, ο καλύτερος τρόπος επίλυσης διαφορών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την επόμενη μέρα μετά την επιλογή του Ερσίν Τατάρ ως νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
 
Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για δείπνο με τους δύο ηγέτες, το οποίο θα φιλοξενούσε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Παράλληλα, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν ο Γενικός Γραμματέας έχει θέσει χρονικό πλαίσιο για να φέρει τα δύο μέρη μαζί.
«Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τη σύγκληση συνάντησης με τα μέρη, τις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Προφανώς αυτές οι εξελίξεις είναι αρκετά νέες. Οι εκλογές (σσ: για ανάδειξη Τ/κ ηγέτη) πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».
 
Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα, λέγοντας ότι «ο Γενικός Γραμματέας έχει σημειώσει την εκλογή του κ. Ερσίν Τατάρ ως Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Γενικός Γραμματέας παραμένει δεσμευμένος να υποστηρίξει και τις δύο πλευρές στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και να διερευνήσει τη δυνατότητα σύγκλησης μιας άτυπης συνάντησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών 5+ 1, με αμφότερους τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, στο κατάλληλο στάδιο», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει τη συνεχή ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά.
Επίσης, «καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα σχετικά μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ανανεωμένες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος.