Υπογράφηκε το μεσημέρι, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, το συμβόλαιο για την παραχώρηση δημοτικών υποδομών για τις ανάγκες του Συνδέσμου στήριξης ατόμων με άνοια «Ιθάκη».

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος και οι συνεργάτες του, επιτελούν ένα τεράστιας κοινωνικής σημασίας έργο, φροντίζοντας άτομα που πάσχουν από μία ασθένεια ευρύτατα διαδεδομένη σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας.

Εξήγησε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα αφορά στην παραχώρηση χρήσης χώρων στις κοινωνικές υποδομές του Δήμου στην οδό Φιλελλήνων. Πρόκειται για ένα συνολικό εμβαδό 480 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελείται από τρεις αίθουσες, κουζίνα, τουαλέτες, καλυμμένη βεράντα και εξωτερική αυλή.

«Η γειτνίαση του χώρου, που παραχωρείται με το παρακείμενο Κέντρο Ενηλίκων, που λειτούργησε πρόσφατα, όσο και με το πάρκο της Οδού Φιλελλήνων, προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στον χώρο, που θα χρησιμοποιεί η Ιθάκη», ανέφερε παράλληλα ο κ. Νικολαϊδης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Ισαβέλλα Καραολή, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο Λεμεσού και όλη την ομάδα του Δημαρχείου, που παραχώρησε τον δημοτικό χώρο, καθώς και συνολικά για τη στήριξη της στον Σύνδεσμο.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καραολή είπε πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή της την νόσο Αλτσχάιμερ και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κάθε 3 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται κάποιο άτομο με άνοια.

Παγκοσμίως σήμερα, συνέχισε, πάσχουν από άνοια 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 75 εκατομμύρια και μετά το 2050 τα 135 εκατομμύρια άτομα. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κ.Καραολή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια άτομα με άνοια και στη βάση των ιδίων στατιστικών, στην Κύπρο ο αριθμός αυτός υπολογίζεται γύρω στις 25 χιλιάδες.

Αναφερόμενη στο έργο του Συνδέσμου, είπε πως σήμερα λειτουργούν δυο κέντρα ημέρας, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει κέντρο ημέρας και στη Πάφο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του χώρου, κόστους 90 χιλιάδων ευρώ, το νέο κέντρο ημέρας στην οδό Φιλελλήνων θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους δημότες καθημερινά και δωρεάν, από τις 8:00 μέχρι τις 16:30.

Σύμφωνα με την κ. Καραολή, θα προσφέρονται υπηρεσίες όπως, δραστηριότητες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, προγράμματα γυμναστικής, ειδικές θεραπείες, μουσική, δωρεάν αξιολόγηση των ασθενών και δωρεάν αξιολόγηση του γνωστικού τους τομέα.

Ο Σύνδεσμος Ιθάκη ιδρύθηκε το 2011 και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα με άνοια, στους φροντιστές τους, καθώς και στα μέλη της οικογένειας τους.