Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 4 σήμερα το απόγευμα τίθεται το σχέδιο αναδόμησης ή επιδιόρθωσης προσφυγικών πολυκατοικιών που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σχετίζεται με την ασφάλεια των κτηρίων, αφού εδώ και χρόνια κάτοικοι των πολυκατοικιών αυτών φωνάζουν ότι απειλούνται ζωές, ενώ όπως διαφάνηκε από μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας 43 πολυκατοικίες είναι ακατάλληλες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια θα ξεκινήσει από αυτές τις 43 πολυκατοικίες που αποτελούνται από 357 διαμερίσματα. Οι ένοικοι των πολυκατοικιών όπως αναφέρει το ΕΤΕΚ θα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους που διαμένουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως χρειαστεί να κατεδαφιστούν στο σύνολο τους. Για όσους θα εγκαταλείψουν άμεσα την στέγη που διαμένουν, θα υπάρξει επιχορήγηση για κάλυψη των εξόδων ενοικίου για τον προσωρινό χώρο διαμονής τους.

Στο πλάνο που αναμένεται να εκπονηθεί γίνεται κατηγοριοποίηση όσων θα λάβουν βοήθεια σε πρόσφυγες που έλαβαν διαμέρισμα αμέσως μετά τον πόλεμο, σε εκτοπισθέντες που κληρονόμησαν διαμερίσματα, σε πρόσφυγες που αγόρασαν διαμέρισμα και σε μη πρόσφυγες. Αναμένεται ότι οι πρόσφυγες ιδιοκτήτες, θα κληθούν να καταβάλουν το 10% της αξίας του καινούριου διαμερίσματος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις και για επιδιορθώσεις στο σύνολο των 358 προσφυγικών πολυκατοικιών.

Στόχος του κράτους για ένα έργο που θα κοστίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ είναι να επιδιορθώνονται τουλάχιστον 35 πολυκατοικίες τον χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε βάθος 10ετίας.

Μετά κτίσιμο νέων πολυκατοικιών στη θέση όσων κρίθηκαν ακατάλληλες, θα ακολουθήσουν επιδιορθώσεις για άλλες 70 πολυκατοικίες. Στη συνέχεια θα γίνουν έργα για τις υπόλοιπες 245 πολυκατοικίες που χρειάζονται μικρότερες επιδιορθώσεις.

Με δεδομένο ότι σε πολλές από αυτές τις πολυκατοικίες διαμένουν αρκετοί ηλικιωμένοι υπήρξε πρόβλεψη για τοποθέτηση ανελκυστήρων.