Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για ηλικίες 12 με 15 ετών αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο όταν και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούνιο και, όπως σημείωσε, μόλις πάρει την έγκριση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο.

Όπως είπε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο EMA ανακοίνωσε ότι άρχισε να αξιολογεί μια αίτηση, για επέκταση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου, ώστε να συμπεριλάβει νέους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Εξήγησε ότι ο EMA θα πραγματοποιήσει μια ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας κλινικής μελέτης με τη συμμετοχή εφήβων από 12 ετών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συστήσει την επέκταση.

Σημείωσε ότι στη μελέτη συμμετείχαν γύρω στις 2.500 χιλιάδες νεαροί, ηλικίας 12 με 15 ετών.

Είπε ότι μόλις εγκριθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να το έχει και η Κύπρος, για να προσθέσει πως μπορεί κάποια χώρα ένεκα της δικής της πολιτικής να διαφοροποιηθεί.

«Δεν αναγκάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάθε χώρα να τηρήσει τις δικές του εγκρίσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το συγκεκριμένο εμβόλιο περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) με οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως η ακίδα πρωτεΐνης, που υπάρχει φυσικά στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19.

Το εμβόλιο λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα για να αμυνθεί έναντι του SARS-CoV-2.

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών.