Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας προσθεέτοντας ότι η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο.

Η Ουρσουλα Φον ντρ Ρλαιεν ανέφερε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.
Στο μεταξύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna όσον αφορά τις δοκιμές τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, όπως και για την επίδραση τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές δόσεις θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών» αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Συνολικά σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer Inc κατά της COVID-19 εγκρίθηκε στον Καναδά και σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών ενώ πρόκειται για τις πρώτες δόσεις εμβολίου που επιτρέπονται στη χώρα για ανθρώπους τόσο μικρής ανακοίνωσε χθες, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η Σουπρίγια Σάρμα, υψηλόβαθμη σύμβουλος στο ομοσπονδιακό υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Καναδά, δήλωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην αναφερόμενη για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ατόμων.