Παρόλο που νοσηλεύεται ένας μεγάλος ασθενών με Covid-19 στα δημόσια νοσηλευτήρια, εντούτοις, ο αριθμός έχει σταθεροποιηθεί και παρουσιάζεται μια μικρή μείωση των νοσούντων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα τις επόμενες μέρες να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων ασθενών.

Το ίδιο φαινόμενο, είπε ο κ. Χαριλάου, παρατηρείται και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ο αριθμός έχει σταθεροποιηθεί, τονίζοντας πως ναι μεν είναι μεγάλος, αλλά είναι σταθερός, ευχόμενος και πάλι όπως τις επόμενες μέρες παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση, ώστε να δοθούν περισσότερες ανάσες στο σύστημα υγείας.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, είπε και ανέφερε πως υπάρχει ένα σχέδιο δράσης το οποίο είναι σε εξέλιξη και σε εφαρμογή. Επιπρόσθετα σημείωσε πως η ενδιάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών είναι 58,6 έτη και κατά μία δεκαετία λιγότερο χαμηλότερη από την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας δηλαδή του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 20-21.

Ο λόγος είπε που έχουμε μικρότερη ενδιάμεση ηλικία είναι γιατί ένα υψηλό ποσοστό ατόμων μεγάλων ηλικιών έχει εμβολιαστεί και για αυτό το λόγο παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε νοσηλευόμενους με πιο νέες ηλικίες.

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση νέοι άνθρωποι οι οποίοι είναι θετικοί και βρίσκονται στο σπίτι τους με υποχρεωτική απομόνωση να μην παραμελούν τα οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν , να είναι σε συχνή επικοινωνία με τον προσωπικό τους ιατρό και να προσέρχονται έγκαιρα για κλινική εξέταση και αξιολόγηση.

Γιατί, όπως εξήγησε, ο κ. Χαριλάου παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι εξ αυτών να καθυστερούν να προσέλθουν και μετά με παλιά συμπτώματα που τους μένουν απαιτείται η νοσηλεία τους σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ είπε πως αυτό προχωρά με κανονικούς ρυθμούς, και αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων.

Πρόσθεσε πως έχει δοθεί η ευκαιρία και μέσω της πλατφόρμας σε μικρότερες ηλικίες των επαγγελματιών υγείας να επιλέξουν το εμβόλιο το οποίο επιθυμούν βάση και της διαθεσιμότητας τους, ούτως ώστε, να φτάσουμε σε ένα πολύ επιθυμητό επίπεδο, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το ΓΝ Νοσοκομείο Πάφου, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως το όποιο πρόβλημα τεχνικής φύσεως είχε προκύψει με τον δεύτερο θάλαμο covid- 19 του Νοσοκομείου Πάφου επιλύεται εντός των ημερών, μετά από μελέτη που έχει ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι βοηθητικό και στη μελλοντική λειτουργία του Νοσοκομείου Πάφου. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, αριθμός κλινών χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον δεύτερο θάλαμο covid – 19 του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμος στα υπόλοιπα Νοσοκομεία