Το ΝΑΤΟ θα αρχίσει τη σταδιακή αποχώρηση από το Αφγανιστάν την 1η Μαΐου μετά από χθεσινή απόφαση των συμμάχων στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στη Ρωσία κατά της υπερσυγκέντρωσης δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την υπερσυγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, που όπως είπαν είναι η μεγαλύτερη από την προσάρτηση Κριμαίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει άμεσα τις ενέργειες αυτές και να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε ότι και οι 30 σύμμαχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες του και όλοι μαζί την αποφαστικότητά τους καλώντας τη Ρωσία πρέπει σε αποκλιμάκωση.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν επεσήμανε ότι αντί για δυνάμεις, το ΝΑΤΟ θα περιοριστεί στην αποστολή υλικού στην Ουκρανία. “Θα στείλουμε υλική βοήθεια στην Ουκρανία που συμπεριλαμβάνει κάποια όπλα και εκπαιδευτές”,

Σε ο,τι αφορά το βασικό θέμα της Συνόδου, δηλαδή το Αφγανιστάν, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αποχωρήσει ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Όπως επεσήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από 20 χρόνια και μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου, “εκατοντάδες πλήρωσαν τίμημα, πολλοί τραυματίστηκαν”, σημειώνοντας ότι “είμαστε ευγνώμονες σε όλους που υπηρέτησαν για την ασφάλεια της χώρας”. “Πήγαμε στο Αφγανιστάν μαζί και ενωμένοι φεύγουμε. Δεν είναι εύκολη απόφαση”, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσε το NAC, οι σύμμαχοι αναφέρουν τα εξής:

“Το 2001, οι Σύμμαχοι επικαλέστηκαν το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για μοναδική φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ και πήγαν στο Αφγανιστάν μαζί με σαφείς στόχους: να αντιμετωπίσουν την Αλ Κάιντα και εκείνους που επιτέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου και να αποτρέψουν τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως ασφαλές καταφύγιο για να μας επιτεθούν. Τις επόμενες δεκαετίες μέσω της επένδυσης που έγινε και σε συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν και τις δυνάμεις ασφαλείας της, συνεργαστήκαμε για την επίτευξη αυτών των στόχων.”

“Υπό το πρίσμα αυτό και αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, οι Σύμμαχοι έχουν αποφασίσει ότι θα ξεκινήσουμε την απόσυρση των δυνάμεων της Αποστολής Στήριξης Αποφάσεων από την 1η Μαΐου. Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την απόσυρση όλων των δυνάμεων της Αποστολής Υποστήριξης των ΗΠΑ και της Αποφασιστικής Υποστήριξης μέσα σε λίγους μήνες. Τυχόν επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον συμμαχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της απόσυρσης θα αντιμετωπιστούν με ισχυρή αντίδραση”, επισημαίνουν.

“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του Αφγανιστάν. Χαιρετίζουμε τη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης ως ευκαιρία να προωθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία και να ενισχύσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στη Ντόχα. Καλούμε την Αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε με τη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν και την κοινή δήλωση ΗΠΑ-Αφγανιστάν”.

“Οι Σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα το Αφγανιστάν, τους λαούς του και τους θεσμούς του για την προώθηση της ασφάλειας και τη διατήρηση των κερδών των τελευταίων 20 ετών”.

“Η απόσυρση των στρατευμάτων μας δεν σημαίνει τον τερματισμό της σχέσης μας με το Αφγανιστάν. Αντίθετα, αυτή θα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Μια βιώσιμη ειρήνη στο Αφγανιστάν θα έχει στη βάση της μια διαρκή, περιεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ειρηνευτική συμφωνία που θέτει τέρμα στη βία, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αφγανών, ιδίως των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, τηρεί το κράτος δικαίου και διασφαλίζει ότι το Αφγανιστάν δεν χρησιμεύει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες”.

“Το ΝΑΤΟ συγκέντρωσε έναν από τους μεγαλύτερους συνασπισμούς στην ιστορία για το Αφγανιστάν. Τα στρατεύματά μας πήγαν μαζί στο Αφγανιστάν, έχουμε προσαρμοστεί μαζί και τώρα φεύγουμε μαζί. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους υπηρέτησαν και υποστήριξαν αυτήν την αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν”, καταλήγουν.