Ανοίγει την Πέμπτη η Πύλη Εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τις ηλικίες 61 – 63, με 9.707 διαθέσιμα ραντεβού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο και σημειώνει ότι ο εμβολιασμός κατά της νόσου είναι «ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 13 Απριλίου έγιναν 193.537 εμβολιασμοί, οι 137.004 με την 1η δόση και οι 56.533 και με τις δύο δόσεις. Επίσης, από τον Δεκέμβριο 2020 μέχρι και τον Ιούνιο 2021 αναμένεται να έχουν παραληφθούν 1 εκ. δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19.
 
«Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι η ασπίδα μας ενάντια στον ιό και ο τρόπος για να επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικές συνθήκες πιο σύντομα», σημειώνεται.

Με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αναφέρεται, «παίρνουμε ξανά τη ζωή πίσω στα χέρια μας, ξεκλειδώνουμε την οικονομία, την κοινωνία, τον τουρισμό και τα ταξίδια, θωρακίζουμε το Σύστημα Υγείας και επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

«Πάνω από όλα, με τον εμβολιασμό περιορίζουμε στο ελάχιστο το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου», τονίζεται.
 
Προστίθεται ότι ακολουθώντας τον σχεδιασμό του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη την Πέμπτη, 15 Απριλίου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, μόνο για τα άτομα ηλικίας 61-63 ετών.

Αναφέρεται ότι θα διατεθούν 9.707 ραντεβού για εμβολιασμό με τα διαθέσιμα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer σε Εμβολιαστικά Κέντρα όλων των επαρχιών.
 
Προστίθεται ότι μέχρι τις 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο 193.537 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 137.004 αφορούν τη χορήγηση της 1ης  δόσης και οι 56.533 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

Παράλληλα, την 1η δόση του εμβολίου έλαβαν 10.693 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ διενεργήθηκαν 715 κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε κλινήρη άτομα.
 
Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη, το 81,65% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών φθάνει το 76,34%.

«Η εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 78% των ατόμων 70 ετών και άνω είχε θετικά αποτελέσματα, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατακόρυφα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται και στα άτομα 70 ετών και άνω που χρήζουν νοσηλείας», σημειώνεται.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αυτή την περίοδο εξελίσσεται ομαλά και σε σημαντικό ποσοστό ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 55 ετών με την 1η δόση.

Στόχος, προστίθεται, είναι να προχωρήσει ηλικιακά η εμβολιαστική κάλυψη, ούτως ώστε να λάβουν τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές Μαΐου τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.
 
Ενημερώνει επίσης ότι από τον Δεκέμβριο 2020 οπότε και άρχισε η διάθεση των εμβολίων στα κράτη μέλη, μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 αναμένεται πως η Κύπρος θα έχει λάβει 1.000.000 δόσεις εμβολίων.
 
«Με αυτόν τον τρόπο, η προοπτική για να επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα, με το άνοιγμα των βαφτίσεων και των γάμων, την διεξαγωγή εκδηλώσεων, το ξεκλείδωμα του τουρισμού και την επανέναρξη ταξιδιών, πλησιάζει περισσότερο», αναφέρεται.
 
Επεξηγείται επίσης ότι ο χρονικός ορίζοντας για να πετύχουμε την επιστροφή στην κανονικότητα είναι «αλληλένδετος με την εξέλιξη των εμβολιασμών, αφού ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ