To πολικό ψύχος στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο Τέξας με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που στοίχισε τη ζωή σε 21 πολίτες έδωσε το έναυσμα για μια νέα συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα κατά πόσο η κλιματική κρίση και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ενοχοποιείται για την εικόνα αυτή.

Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη – ειδικά η ταχεία θέρμανση της Αρκτικής – είναι ένας πιθανός, αν όχι ο πιθανότερος ένοχος για τον ακραίο καιρό στις ΗΠΑ.

Ιστορικά, ψυχρές θερμοκρασίες συνήθως παρουσιάζονται εντός της Αρκτικής από ένα ρεύμα εκτόξευσης που περιβάλλει την πολική περιοχή. Στην πραγματικότητα, μαζί με την περιστροφή του πλανήτη, είναι η αντίθεση στις θερμοκρασίες και τις ατμοσφαιρικές πιέσεις μεταξύ της Αρκτικής και των χαμηλότερων γεωγραφικά περιοχών που οδηγεί στους ανέμους.

Αλλά καθώς η Αρκτική έχει θερμανθεί περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αυτή η αντίθεση μπορεί να είναι λιγότερο έντονη, δήλωσε ο Paul Beckwith, επιστήμονας για το κλίμα στην Οτάβα.

Όπως εξήγησε ο επιστήμονας, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβράδυνση της ροής του πολικού αέρα, έτσι ώστε να μεταφέρει πιο ζεστό αέρα προς τον πόλο και τον ψυχρό αέρα πιο νότια.

Αυτή η θεωρία της λεγόμενης πολικής δίνης, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012, έκανε μερικούς ερευνητές όπως ο Beckwith να ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει η μελλοντική θέρμανση για παραδοσιακά εύκρατα εδάφη πιο νότια. Άλλοι προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ένας άλλος επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο Geoffrey Vallis είπε ότι αυτή η θεωρία ίσως ευσταθεί ίσως και όχι. Είπε ότι ο κρύος καιρός είναι κάτι που αναμένεται το χειμώνα, και το υπερβολικό κρύο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα φυσικής μεταβλητότητας.

Άλλοι επιστήμονες έχουν βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών σε 12 πόλεις των ΗΠΑ και θερμότερες θερμοκρασίες στην Αρκτική τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Nature Communications.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να μην είναι η μόνη χώρα που επηρεάζεται. Οι θερμοκρασίες έπεσαν στους μείον 60 Κελσίου (μείον 76 Φαρενάιτ) στη Σιβηρική περιοχή Γιακουτία της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Roshydromet.