Άνοιξε εκ νέου στη Βουλή ο φάκελος της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της αρμόδιας Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής που είχε συσταθεί, Γεώργιος Αρέστη, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου δεν έκρυψε την πικρία του για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το πόρισμα.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε πως: «εάν έκαναν μια έκθεση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν και πως τα μέλη της ερευνητικής είναι όπως τους ιατροδικαστές που έκαναν λάθος στην περίπτωση γυναίκας στην Πάφο, η οποία φαγώθηκε από σκύλους».

Ο Γεώργιος Αρέστη ανέφερε, ακόμα, ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν ο μεγαλομέτοχος, έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αφού θριαμβολογούσε για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Η στήριξη του Συνεργατισμού, αρχικά με 1.5 δις ευρώ και ακολούθως με 175 εκ. ευρώ από το κράτος, έγινε με την προϋπόθεση ότι ήταν βιώσιμος. Οι ευρωπαϊκές αρχές, σημείωσε, κτυπούσαν καμπάνες, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη. Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεργατισμού, ήταν μέγιστα ακατάλληλος επειδή διώχθηκε πειθαρχικά δύο φορές από την Τράπεζα Κύπρου. Πρέπει να διερευνηθούν, είπε, τυχόν ποινικά αδικήματα και αστικές ευθύνες εις βάρος του.

Ο κ. Αρέστη μίλησε για μεγάλο φαγοπότι στην ΑΛΤΑΜΙΡΑ και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ξεπουλήματος περιουσιών στο 20%, αφού οι κάτοχοι δεν έχουν τα χρήματα για εκτιμήσεις και δικηγόρους.

Γραμματέας Συνεργατικής, ο οποίος άνοιγε λογαριασμούς σε εταιρίες με ένα ευρώ και ακολούθως βρέθηκαν οι λογαριασμοί με παρατραβήγματα εκατομμυρίων, σήμερα είναι διευθυντής καταστήματος της Ελληνικής.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι ήταν σκανδαλώδης η πρόσληψη του Νικόλα Χατζηγιάννη και ότι αναγκάστηκαν σε παραίτηση άξια στελέχη, όπως Μάριος Κληρίδης. Ο Συνεργατισμός πουλήθηκε «μούχτι» και «άρον άρον» και επιπλέον το κράτος ανέλαβε περαιτέρω δεσμεύσεις, σημείωσε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν εμπλέκεται στις ποινικές έρευνες. Ο μόνος αρμόδιος είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος ενεργεί υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Η έρευνα προχωρεί με γοργούς ρυθμούς.

Ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι για τις σχετικές έρευνες εργάζονται 13 αστυνομικοί και ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και το έργο εξαιρετικά δύσκολο. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται η παροχή και διαγραφές δανείων, καθώς και τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Δημήτρης Στρατής