Την καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer κατά του νέου κορωνοιού, προέτρεψαν χθες τις κυβερνήσεις ερευνητές, εξηγώντας σε επιστολή τους στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (NEJM), πως κατέληξαν στα ευρήματά τους μελετώντας έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Pfizer στον ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA).

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για το εμβόλιο της Moderna, που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με αυτό της Pfizer.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι μπορεί να υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει η μία δόση, ωστόσο η χορήγηση της δεύτερης δόσης μέσα σε έναν μήνα από την πρώτη δεν παρέχει «παρά λιγοστό όφελος βραχυπρόθεσμα».

«Με δεδομένη την έλλειψη εμβολίων, η αναβολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας το οποίο, εάν αγνοηθεί, ασφαλώς θα έχει αποτέλεσμα την εισαγωγή χιλιάδων ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Σε απάντησή της, η Pfizer σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εναλλακτικές δοσολογίες του εμβολίου της και η όποια απόφαση για τη χορήγηση μόνο της μίας δόσης επαφίεται στις υγειονομικές αρχές.

Στο μεταξύ, η Ισπανία θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των 45 έως 55 ετών στην επόμενη φάση του εθνικού της προγράμματος εμβολιασμού, ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο, που έχει εγκριθεί για τα άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών, χορηγείται τώρα σε ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, όπως οι φροντιστές ηλικιωμένων, άτομα με ειδικές ανάγκες, φυσιοθεραπευτές και δάσκαλοι.

Συνολικά, η χώρα έχει χορηγήσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις και 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Στη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα του εμβολιασμού του πληθυσμού για τον νέο κορωνοϊό.

Τα δύο πρώτα πρόσωπα τα οποία εμβολιάστηκαν ήταν η αρχίατρος της Κλινικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Σκοπίων και μια νοσηλεύτρια της ίδιας κλινικής. Η έναρξη της ανοσοποίησης κατέστη δυνατή χάρη στις 4 χιλιάδες εξακόσιες ογδόντα δόσεις δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία παρέλαβε την Κυριακή από την Σερβία.

Και τέλος το Νεπάλ ενέκρινε σήμερα για επείγουσα χρήση εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε θυγατρική της κινεζικής Sinopharm, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που λαμβάνει το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών της χώρας έπειτα από αυτό της AstraZeneca.

Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δωρεά από την Κίνα πεντακοσίων χιλιάδων δόσεων του εμβολίου της Sinopharm στο Νεπάλ, το οποίο έλαβε τον περασμένο μήνα ένα εκατομμύριο δόσεις από το εμβόλιο των AstraZeneca δωρεάν από την Ινδία.

Το Νεπάλ ξεκίνησε το πρόγραμμά του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στις 27 Ιανουαρίου από τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και σχεδιάζει να καλύψει με εμβόλια το 72% του πληθυσμού του, ο οποίος ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Άλλα δύο εμβόλια, το ρωσικό Sputnik V και ένα που παρασκευάστηκε από την ινδική Bharat Biotech, είναι σε αναμονή για να λάβουν έγκριση από την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Naftemporiki.gr