του Γιάννη Κωστακόπουλου

Ξαφνικά το χαρτί υγείας, αυτό το καταφρονεμένο λόγω χρήσης και θέσης χαρτί, έγινε είδος ύψιστης ανάγκης. Πήρε τα πάνω του. Πραγματικά «χτύπησε στο κεφάλι» από την πιο υποβαθμισμένη θέση του σώματος.

Οι έγκλειστοι, παγκοσμίως, το αναζήτησαν ασυγκράτητοι με την εκδήλωση του κορωνοϊού. Ίσως ως αντίδοτο, για να μην αποδώσουν εν τάχει και τοις…μετρητοίς στον ιό τα χρωστούμενα.

Το προϊόν αυτό ήταν το πρώτο που εξαφανίστηκε από τα ράφια των καταστημάτων, λόγω του πανικού των καταναλωτών μπροστά στην επιδημία. «Πόσα χαρτιά υγείας έχετε πραγματική ανάγκη για να επιβιώσετε στην καραντίνα;», «αρκούν τα αποθέματα;», φώναζαν οι ιστότοποι. «Μάθετε για την “πραγματική διάρκεια” ενός πακέτου με χαρτιά υγιεινής». «Μάθετε πόσα άτομα ζουν στο νοικοκυριό, πόσες φορές πάνε τουαλέτα κάθε ημέρα, ακόμη και πόσα “τετραγωνάκια” χαρτί χρησιμοποιούν κάθε φορά που πάνε τουαλέτα», ούρλιαζαν οι αρμόδιοι για να αναχαιτίσουν την έλλειψή του από την αγορά.

Τζάμπα λόγια!

Ασυγκράτητοι οι καταναλωτές, παραδόθηκαν στην ανάγκη τους. Ζωσμένοι χιαστί τα ρολά, βγαίναν περήφανοι από τα μαγαζιά με τα φονικά φουσέκια που διέθεταν πλέον κατά του εχθρού. Πλήρωναν όσο-όσο για το πολύτιμο χαρτί, επινόησαν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους στα στενά διαμέρισματά τους, νιώθοντας εκ των προτέρων μια φυσική άνεση. Ακόμα και οι έγκλειστοι αγρότες, οι ξωμάχοι στα απάτητα, χάνοντας την πολυτέλεια του «χ…σε ψηλά και αγνάντευε», γέμισαν με προμήθειες το καλύβι τους.

Καθώς οι μέρες περνούν πλέον στην καραντίνα, πολλά νοικοκυριά συνεχίζουν να τις μετρούν με “τετραγωνάκια” ρολό υγείας. Πέφτουν σε απόγνωση, απελπίζονται, όταν νιώθουν ότι δεν καταφέρνουν να εξοικονομήσουν το πολύτιμο χαρτί.

Την ίδια απόγνωση ένιωσαν οι ιδιοκτήτες ενός φούρνου σε πόλη της Φινλανδίας όταν είδαν τις πωλήσεις των προϊόντων τους να μειώνονται δραματικά. Αποφάσισαν έξυπνα να παρασκευάσουν κέικ που μοιάζει με χαρτί τουαλέτας. Το εγχείρημά τους δεν πέτυχε απλώς. Κατενθουσίασε! Οι κάτοικοι άρχισαν να παραγγέλλουν μαζικά τα κέικ online από τον φούρνο. Οι παρασκευαστές του έτριβαν τα χέρια τους. Άρχισαν να το διαφημίζουν. Tα κέικ είναι φτιαγμένα από βρόμη, φρούτα του δάσους, έχουν καλυφθεί με άσπρο φοντάν.

«Προτιμήστε μας, είναι και υποκατάστατο του χαρτιού του κ…! Πάρτε κύριοι και δεν θα χρειαστείτε το πραγματικό χαρτί. Παρά τα συστατικά του, το δικό μας κέικ είναι δοκιμασμένα δυσκοίλιο»!

Και μόνο «του κ…», δεν πάει αυτή η επιχείρηση.