«Πράσινο φως» από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να πάρει νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται προσωρινή δυνατότητα, μέχρι το τέλος του χρόνου, για σφαγή ζώων σύμφωνα με εβραϊκά λατρευτικά ήθη (μέθοδος σφαγής “Κοσέρ”), προκειμένου να στηριχθούν από τη μία οι αιγοπροβατοτρόφοι και να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας από την άλλη. Αυτό διαφάνηκε κατά την τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καδή.

Το νομοσχέδιο παραπέμπεται στην Ολομέλεια που θα συνεδριάσει τη Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα.

Ένσταση εκφράστηκε από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύει τη σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίησή τους, όπως επιτάσσουν λατρευτικοί τύποι συγκεκριμένων θρησκειών.

Η τροποποίηση προτείνεται ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται σήμερα στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή από το υπουργείο Γεωργίας τόνισε στο Κανάλι 6 πως, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ήταν προτεραιότητα του υπουργείου η συγκεκριμένη τροποποίηση, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα να διατεθούν γύρω στις 8 χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Να σημειωθεί πως, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, έγινε από πλευράς του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, άτυπη διαβούλευση με τους εκπρόσωπους της Εβραϊκής Κοινότητας Κύπρου και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οργανώσεις.

Χάρης Παναγιώτου