Σε εξαιρετικό κλίμα έλαβε χώρα προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom, και του συμβούλου του ΠΟΥ για θέματα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής σχετικά με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), ενώ ο κ. Χατζηπαντέλα ενημέρωσε τον κ. Adhanom για τα πρωτόκολλα που έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου.

Επίσης έγινε ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα δεδομένα που καταγράφονται σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και για τον τρόπο διαχείρισης ενός νέου κύματος ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Όπως αναφέρθηκε, οι χώρες θα πρέπει να προωθήσουν τον εμβολιασμό ειδικά ατόμων που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και την προώθηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηπαντέλα και ο κ. Adhanom συζήτησαν για τις ενέργειες που τροχοδρομούνται για τη λειτουργία γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, με στόχο την αναβάθμιση της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων.