Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τους λογαριασμούς Ιουλίου και Αυγούστου αναμένεται ότι θα αρχίσει η επιδότηση του κράτους για την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σε απορίες του κοινού, η επιδότηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα παραχωρούνται κλιμακωτές μειώσεις στους λογαριασμούς, αναλόγως της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι μέχρι την 31η Αυγούστου ισχύει η προηγούμενη απόφαση για μείωση του ΦΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές από 19% σε 9%. Η ρύθμιση αυτή καταργείται, αφού θα αρχίσει η επιχορήγηση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών νοικοκυριά που καταναλώνουν από ένα μέχρι 400 κιλοβάτ θα λάβουν επιχορήγηση 85% της αύξησης.

Από 401 μέχρι 600 κιλοβάτ θα καλυφθεί το 75% της αύξησης και από 601 μέχρι 800 κιλοβάτ θα επιχορηγηθεί το 50% της αύξησης. Δεν θα υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς όσων καταναλώνουν πάνω από 800 κιλοβάτ.

Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση θα δοθεί πάνω στο ποσοστό στης αύξησης και όχι στο σύνολο του λογαριασμού.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σύμφωνα με μετρήσεις του Συνδέσμου με την επιδότηση του κράτους, για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες, θα προκύψει μείωση 35 ευρώ, στον τελικό διμηνιαίο λογαριασμό.

Υποστήριξε ακόμα ότι η μείωση αυτή, δεν αντισταθμίζει την πρόσφατη αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού που έφτασε στο 22,5% τον περασμένο Ιούλιο

Το πιθανότερο, όπως είπε, είναι ότι οι νέοι λογαριασμοί παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα, θα είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Ανέφερε ακόμα ότι οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου διαφέρουν από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς τους επόμενους μήνες θα προκύψουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.

Σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό, ενθαρρυντική για τις τσέπες των καταναλωτών είναι η γενική μείωση που παρατηρείται στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τον μέσο παγκύπριο όρο, υπήρξε 5,5 σεντ μείωση στη βενζίνη και 7,6 σεντ μείωση στο πετρέλαιο κίνησης. Όπως αναφέρουν οι Σύνδεσμοι των πρατηριούχων από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξουν νέες μικρές μειώσεις στην βενζίνη και το πετρέλαιο.