Είναι υποχρέωση των Δήμων να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους, προς ενημέρωση του κοινού, τα σχέδια χρήσης παραλιών που εμπίπτουν στα δημοτικά τους όρια, τόνισε μιλώντας στο Κανάλι 6, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Απαντώντας σε ερώτημα ακροατών για τις παραλίες στις οποίες επιτρέπεται η παρουσία κατοικίδιων σκύλων, ο κ. Θεοπέμπτου ανέλυσε τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή.

Επιτρέπεται, όπως ανέφερε, να μεταφέρονται σκύλοι στη θάλασσα μόνο σε περιοχές που δεν έχουν καθοριστεί ως παραλίες για αποκλειστική χρήση από λουόμενους κατά την περίοδο που καθορίζεται ως περίοδος λουομένων. Απαγορεύεται η διέλευση σκύλων σε όλες τις προστατευμένες παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000. Σε παραλίες που δεν εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες, επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής των Οικολόγων, ακόμα και παραλίες τις οποίες επισκέπτονται το καλοκαίρι αρκετοί λουόμενοι, τον χειμώνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ιδιοκτήτες σκύλων, εάν καθοριστούν ως ειδικές παραλίες για σκύλους, από τους Δήμους.

Η χρήση των παραλιών σε κάθε επαρχία εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών.

Εξαιρούνται από όλες τις πρόνοιες του νόμου, οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για οδήγηση ατόμων με προβλήματα στην όραση.

Στον νόμο εισήχθησαν και ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να έχουν ευθύνες ο ιδιοκτήτες των ζώων:

• Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποδείξουν ότι οι σκύλοι είναι εμβολιασμένοι, επιδεικνύοντας το βιβλιάριο υγείας τους.

• Οι σκύλοι θα πρέπει να φέρουν το microchip και οι ιδιοκτήτες να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα σύνεργα για να μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικίδιων τους.

Δημήτρης Στρατής