Τη δέσμευση των ΗΠΑ στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών και την φόρμουλα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία εξέφρασε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ μετά τη σημερινή συνάντηση της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

«Μόλις είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ήταν η πρώτη μας συζήτηση», ανέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα απευθυνόμενη στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. 

Στη συνέχεια, η κ. Φίσερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τις απώλειες της τ/κ κοινότητας στους φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Τουρκία. 

Παράλληλα, η κ. Φίσερ δήλωσε ότι «εξέφρασα τη συνεχή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα επεσήμανα τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους. Έτσι είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».

Η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα ο Τατάρ

Η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ. 

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση του με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι μεταβίβασε στην Αμερικανίδα διπλωμάτισσα τη δική του οπτική γωνία για το ιστορικό υπόβαθρο του Κυπριακού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οπτική γωνία της ηγεσίας του για το Κυπριακό προσθέτοντας ότι «αναφέρθηκα στη νέα μας πολιτική, την κυρίαρχη ισότητα, το ισότιμο διεθνές καθεστώς και τόνισα ότι μόνο με την καταγραφή και την αποδοχή αυτών μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, διότι με τον εξοπλισμό της άλλης πλευράς έχει αυξηθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο». 

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι «μέσω τεχνικών επιτροπών και διαφόρων διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας, είμαστε ανοιχτοί σε μια σειρά από νέα έργα και νέες ιδέες σε αυτό το νησί μέσω αυτού που ονομάζουμε εποικοδομητική συνεργασία, δηλαδή τη θεσμική συνεργασία των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι η εξερεύνηση του φυσικού πλούτου».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, οι δυο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν σε σειρά ζητημάτων με την προϋπόθεση ότι «η άλλη πλευρά αποδεχθεί την τδβκ ως συνομιλητή μέσω του ΟΗΕ». «Πιστεύουμε ότι το θέμα της παραγωγής ενέργειας τόσο του βορρά όσο και του νότου θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη σύνδεση την ΕΕ μέσω των γραμμών μεταφοράς της Τουρκίας. Έτσι, θα αναπτυχθούν εποικοδομητικές σχέσεις με τη θεσμική συνεργασία των δύο πλευρών», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης. 

Ο κ. Τατάρ, με αναφορά τις επαφές του με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η ηγεσία του επιμένει στην «ίση κυριαρχία και ίσο καθεστώς». Σύμφωνα με τον ίδιον, δεν υπάρχει νόημα για συζήτηση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, παρόλο που τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υφίστανται ακόμα». Και αυτό διότι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τατάρ, «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ανήκουν στο παρελθόν και είναι ξεπερασμένα».

Ο κ. Τατάρ διαφώνησε επίσης, και με την πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στη προσπάθεια λύσης, προβάλλοντας την άποψη ότι «όταν πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ΕΕ δεν έχει θέση σε αυτό το τραπέζι». 

Πηγή: ΚΥΠΕ