Τα όσα τραγικά συνέβησαν σε Χλώρακα και Λεμεσό με τα ρατσιστικά πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και τις υλικές ζημιές χιλιάδων ευρώ, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης στηλίτευσε την απουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδου Προκοπίου, σημειώνοντας ότι , «το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει η Υπουργός να ήταν σήμερα εδώ».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου επιχείρησε να δικαιολογήσει την απουσία της Υπουργού, σημειώνοντας ότι έχει υποχρέωση στο Προεδρικό με τον κ. Τορναρίτη να απαντά ότι η κ. Προκοπίου είχε προσκληθεί και θα μπορούσε να ζητήσει αλλαγή ώρας.

Όλοι οι βουλευτές που μίλησαν εκτός από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, έθεσαν έντονα ερωτήματα και επέκριναν την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς που έγιναν σε σχέση με τα επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό. Χαρακτήρισαν αποτυχημένες και τις δύο επιχειρήσεις της Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου απάντησε σε ό,τι αφορά τα τραγικά γεγονότα της Παρασκευής στο παραλιακό μέτωπο και στον Μόλο της Λεμεσού ότι έγιναν προσπάθειες από την Αστυνομία για να μη διεξαχθεί η επονομαζόμενη πορεία διαμαρτυρίας. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 220 μέλη της Δύναμης, όπως είπε. «Δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε τα επεισόδια και είχαμε έξι τραυματίες και υλικές ζημιές», είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

«Είναι γεγονός», παραδέχθηκε ότι μπορούσαμε να επέμβουμε νωρίτερα όταν περπατούσαν οι κουκουλοφόροι στον Μόλο και με τον τρόπο αυτό θα γίνονταν και περισσότερες συλλήψεις».

Αναφέρθηκε επίσης στις άλλες δύο αντιφασιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν το Σάββατο και την Δευτέρα σημειώνοντας ότι ήταν ειρηνικές.

Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, έγιναν συνολικά 48 συλλήψεις και κάποιες έχουν ήδη καταχωρηθεί ενώπιον των Δικαστηρίων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Αρχηγός της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες για συμμετοχή συγκεκριμένων ατόμων και οργανωμένων, σε όσους είχαν σκοπό να συγκεντρωθούν στο Μόλο.

Σημαντικές είναι οι αναφορές του Αρχηγού της Αστυνομίας για δύο ψευδείς ειδήσεις που συνεχίζουν διαχέονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έχουν αναπαραχθεί και από Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Αρχηγός εξήγησε ότι δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Αστυνομίας ότι υπήρξε απαγωγή εθνοφρουρού από ομάδα Σύρων, ενώ ο ίδιος ο νεαρός δεν θέλησε να καταγγείλει ό,τιδηποτε, ούτε φέρει τραύματα.  Ξεκαθάρισε επίσης πως η υπόθεση που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ντελιβεράς, μαχαίρωσε αστυνομικό, είναι ψέμα.