Την εξαίρεση της δικαστού από τη διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, ζήτησε σήμερα η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, με το δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφαση για μεθαύριο Παρασκευή.

Το πρωί επρόκειτο να αρχίσει εκ νέου, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, η διαδικασία της θανατική ανάκρισης, για τον 26χρονο εθνοφρουρό που είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας. Ο θάνατος του είχε αποδοθεί τότε σε αυτοχειρία, ενώ μετά από χρόνια αγώνα της οικογένειας, που οδήγησε σε εκταφή και εξέταση των οστών, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.

Η θανατική ανάκριση είχε διακοπεί τον Οκτώβρη του 2021, αφού η Νομική Υπηρεσία και η οικογένεια του Θανάση συμφώνησαν να παγώσουν τη διαδικασία ενώπιον του θανατικού ανακριτή, ενόψει της απόφασης που έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας σε ό,τι αφορά στο αίτημα της οικογένεια του θανούντος για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Το πρωί ο δικηγόρος της οικογένειας ζήτησε όπως η δικαστής εξαιρεθεί από την διαδικασία, καθώς μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στη Νομική Υπηρεσία και όπως είπε «από τη στιγμή που έχουμε αντιπαράθεση με τη Νομική Υπηρεσία, θα αφήνονται κάποιες εντυπώσεις, οι οποίες είναι καθοριστικές έναντι της πραγματικότητας».

Ο δικηγόρος της οικογένειας ζήτησε ακόμη όπως τη θανατική ανάκριση συνεχίσει ο προηγούμενος δικαστής, τον οποίον θεωρεί «ιδανικό», καθώς όπως ανέφερε, γνωρίζει ήδη τα γεγονότα.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την οικογένεια και σκοπός της Νομικής Υπηρεσίας είναι να διαφανεί η αλήθεια. Υπέδειξε ακόμη πως στη διαδικασία δεν θα εμφανιστούν, ως μάρτυρες, οποιοιδήποτε συνάδελφοι της και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα να δημιουργηθεί κώλυμα.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο προηγούμενος θανατικός ανακριτής δεν είχε μπει στην ουσία της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι η νέα δικαστής, η οποία «χαίρει του σεβασμού και της εμπιστοσύνης μας», δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση κατά την παρουσία της στη Νομική Υπηρεσία. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, το αίτημα του δικηγόρου της οικογένειας δεν δικαιολογείται.

Τη θέση του επί του αιτήματος κλήθηκε να αναφέρει και ο δικηγόρος του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ως ενδιαφερόμενο μέρος, ο οποίος εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στη δικαστή για συνέχιση της θανατικής ανάκρισης.

Το δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της οικογένειας του Θανάση Νικολάου και να ανακοινώσει την απόφασή του την ερχόμενη Παρασκευή, στις 10:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ