«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο με κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε η Γερμανίδα Υπουργός Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ αναφερόμενη στην Κύπρο είπε πως η ΕΕ δεν έχει εσωτερικά σύνορα αλλά κοινά εξωτερικά και πως αυτά τα κοινά σύνορα είναι σημαντικά. Η Γερμανίδα Υπουργός είπε ακόμη πως πρέπει να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη που «ωφελεί εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του, επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί ισορροπημένη στάση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε «θέλουμε μια ισορροπημένη στάση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Δεν πρέπει να είναι εργαλείο της προπαγάνδας της Ελλάδας και του ‘ελληνοκυπριακού τομέα’. Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε ότι χάθηκε η ισορροπία. Πρέπει να ακούτε και τις δύο πλευρές».

«Δεν ταιριάζει να δέχεστε την μια πλευρά ως την σωστή επειδή είναι μέλος της ΕΕ και να δέχεστε ως λάθος αυτά που λέει η Τουρκία που είναι η άλλη πλευρά. Η Τουρκία είναι υπέρ όλων των ειδών συνομιλιών», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «δεν είναι σωστό να παίρνουμε θέση σε αμφιλεγόμενα ζητήματα. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία. Έχουμε διαφωνίες με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση. Η επιστολή μας προς τον ΟΗΕ είναι ανοιχτή. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα. Τέθηκαν όροι για κάποια νησιά. Αλλά η Ελλάδα παραβιάζει αυτά τα άρθρα και τα εξοπλίζει. Δεν είναι σωστό να την στηρίζουν, παρά το γεγονός ότι έχει λάθος, επειδή είναι μέλος της ΕΕ. Η απάντηση που έδωσε η Ελλάδα δεν είναι νόμιμη».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Υπουργός είπε ότι «ως συνέταιροι σε αυτή τη συμμαχία πρέπει να λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη που ωφελεί εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν. Αυτό το είπα σήμερα και στην Αθήνα. Πρέπει να μειώσουμε την ένταση, δεν πρέπει να την κλιμακώσουμε».

Αναφερόμενη στην Κύπρο,  η Γερμανίδα Υπουργός είπε «εμείς ως ΕΕ δεν έχουμε εσωτερικά σύνορα. Εμείς έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα. Για μας αυτά τα κοινά μας σύνορα είναι σημαντικά. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο με κλιμάκωση. Με την κλιμάκωση δεν μπορούν να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα»

Αναφερόμενη στον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, η Γερμανίδα Υπουργός είπε ότι «η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΣΔΑ. Αυτό περιλαμβάνει την απόφαση αποφυλάκισης του Οσμάν Καβάλα».

Για τον Οσμάν Καβάλα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «τα σχόλια της για τον Καβάλα είναι δική της ερμηνεία. Η κυρία Υπουργός ήρθε από την Ελλάδα. Θα τον σεβόμουν αν έλεγε για αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται εδώ και 14 χρόνια. Τα δικαιώματα των ‘τουρκικών μειονοτήτων’ δεν εφαρμόζονται». «Γιατί θίγετε το θέμα Καβάλα όταν τόσες αποφάσεις δεν εφαρμόζονται; Επειδή χρηματοδοτείτε τον Καβάλα, τον υποστηρίζετε», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.