Την πληροφορία ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ετοιμάζεται να λάβει «μέτρα» για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έδωσε στην δημοσιότητα ο «υπουργός εξωτερικών». Ο Ταχσίν Ερτουγρούογλου άσκησε κριτική στον ΟΗΕ σχετικά με το νέο ψήφισμα που παρέχει παράταση στο έργο της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το «Μπαϊράκ», ο κ. Ερτουγρούογλου, ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης με βάση της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας τα εξής: «Αυτό το λάθος δεν είναι νέο. Είναι ένα λάθος που έχει γίνει από την αρχή, εδώ και χρόνια. Προετοιμάστηκε το έδαφος για την Ειρηνευτική Δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί με βάση την θεωρία ότι υπάρχει μια κεντρική αρχή που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τους ‘λαούς’ του. Εδώ έγκειται άλλωστε και η ουσία του Κυπριακού Προβλήματος.»

Ο «υπεξ» ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της οποίας καλύπτεται από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, εκτελεί το καθήκον της ως προκατειλημμένη δύναμη. Η Ειρηνευτική Δύναμη δεν υπηρετεί ως ουδέτερη δύναμη στο νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούογλου μαζί με την έγκριση της ε/κ πλευράς, για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης θα έπρεπε να εξασφαλιστεί και η συγκατάθεση της τ/κ πλευράς.

«Τους επιτρέψαμε να υπηρετούν στο έδαφος της ‘τδβκ’ για χρόνια, δείχνοντας φιλοξενία με την καλή μας θέληση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πια», ανάφερε στην συνέχεια ο κ. Ερτουγρούογλου, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής: «Έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα ότι αν μας αγνοήσουν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια μέτρα. Τώρα έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Όταν μεταβιβάσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε στα Ηνωμένα Έθνη, θα ενημερωθεί και το κοινό. Αλλά η ουσία είναι η εξής: η αντίληψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτελούν υπηρεσία στο έδαφος της ‘τδβκ’ με την έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να εξαφανιστεί. Εάν η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ πρόκειται να υπηρετήσει στο έδαφος της ‘τδβκ’, θα πρέπει να έχει την έγκριση της ‘τδβκ’, του Τουρκοκυπριακού ‘λαού’. Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.»