Η σταδιακή επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και των σαρωτικών οικονομικών συνεπειών της τέθηκαν επί τάπητος σε διαδοχικές συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων επαγγελματικών ενώσεων και κοινωνικών εταίρων. 

Κατά την παρουσίαση που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ αναμενόταν ανάπτυξη της τάξης του 3%, αναμένεται ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας στο -7% του ΑΕΠ. Σε 1,3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε, θα ανέλθει η δαπάνη για στήριξη της οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία κι ενώ τα έσοδα του κράτους είναι μειωμένα.

Το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας συζητήθηκε πρώτα σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη με τη συμμετοχή των οργανώσεων ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, και ΔΕΟΚ, καθώς και συνδέσμων του τουριστικού τομέα. Ακολούθησε σύσκεψη με φορείς στον κατασκευαστικό τομέα και συγκεκριμένα με το ΕΤΕΚ και τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης.

Στις συσκέψεις ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων επί του σχεδίου που έχει ετοιμαστεί για τη διαδικασία σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, τις οποίες θα παρουσιάσουν εντός της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης και καταγραφής δεικτών στους οποίους θα στηριχθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας από την πρώτη εβδομάδα του Μάη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σύσκεψη με την ομάδα των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, κατά την οποία αναμένεται να καθοριστούν ενδεχομένως και οι ακριβείς ημερομηνίες σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και η διαδικασία επιτήρησης της διαδικασίας.

Εκτός από τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα ληφθεί υπόψη ακόμη η επάρκεια του συστήματος υγείας, βάσει των πορισμάτων επιδημιολογικής έρευνας που έχει ζητήσει ο υπουργός Υγείας και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, θα ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η δυνατότητα να λαμβάνουν μέτρα προστασίας καθώς και η αλληλεξάρτηση των διαφόρων τομέων της οικονομίας ή και ο αριθμός των εργαζομένων σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά αναμένεται ότι θα ανοίξουν επιχειρήσεις στην οικοδομική βιομηχανία και οι συναφείς κλάδοι, ακολούθως οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο τέλος επιχειρήσεις στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη σύσκεψη αρχηγών, όπου θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στις 29 του Απρίλη.